Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Drugi krug

Francuska: Izlaznost na izborima do 12 sati najviša od 1981. godine

francuska izbori
Foto: Screenshot/ YouTube

U Francuskoj je danas počelo glasanje za drugi, ključni krug parlamentarnih izbora, na kojima bi ekstremna desnica mogla da ostvari istorijsku pobjedu, ili da dovede do blokade parlamenta bez jasne apsolutne većine

Izlaznost u drugom krugu francuskih parlamentarnih izbora do podneva je iznosila 26,63 procenata u odnosu na 25,9 procenata u isto vrijeme u prvom krugu, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ta izlaznost je najviša još od parlamentarnih izbora 1981. godine, kada je do 12 sati glasalo 28,3 odsto birača. Ti izbori obilježeni su dolaskom ljevice na vlast.

U Francuskoj je danas počelo glasanje za drugi, ključni krug parlamentarnih izbora, na kojima bi ekstremna desnica mogla da ostvari istorijsku pobjedu, ili da dovede do blokade parlamenta bez jasne apsolutne većine.

Kako su ranije ocijenili analitičari, ishod izbora mogao bi dugoročno da promijeni politički horizont Francuske, nakon što je predsjednik Emmanuel Macron raspustio parlament zbog rezultata izbora za Evropski parlament 9. juna, kada je najviše glasova osvojila ekstremna desnica.

Strah od vlade koju bi vodila ekstremna desnica, što bi bilo prvi put od kraja Drugog svjetskog rata, doveo je do formiranja Republikanskog fronta sa strankama desnice, desnog centra i ljevice sa ciljem da se kontrira kandidatima Nacionalnog okupljanja.