Globus

Francuska izvela žestoke zračne udare na položaje ISIL-a

15/11/2015

Francuske zračne snage izvele su žestoke zračne udare na položaje terorističke organizacije ISIL u sjevernoj sirijskoj regiji Al Raqqaha.

Ministarstvo odbrane Francuske je saopćilo da je u današnjim napadima u Siriji učestvovalo deset vojnih aviona i da je na ciljeve ispaljeno ukupno 20 projektila.

U saopćenju se navodi da su među pogođenim ciljevima bili komandni centar, kampovi za obuku i skladišta municije ISIL-a.

Francuska vojska od septembra ove godine izvodi zračne udare na položaje ISIL-a u Siriji. Današnji napad izveden je u sjeni terorističkog napada koji se u petak desio u Parizu, a za koji je odgovornost preuzeo upravo ISIL.

Uporedo s tim, francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve je večeras upozorio da bi u Francuskoj mogle biti zatvorene sve džamije u kojima odgovorni vjerski službenici pozivaju na mržnju i osvetu.

Cazeneuve je za telviziju France2 izjavio da je već podnio neke inicijative za zatvaranje džamija iz kojih se šalju neprimjerene poruke i poziva na nasilje.

Jučer je i premijer Francuske Emanuel Valls najavio da će biti deportovani svi strani imami koji u džamijama pozivaju vjernike na osvete i nasilje.

U nizu terorističkih napada u petak u Parizu su poginule najmanje 132 osobe. U napadima na šest lokacija u centru Pariza poginulo je i sedam napadača.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.