Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Francuska nastavila žestoke zračne udare na glavni grad Islamske države

francuska napad

Francuska je tokom noći izvela nove zračne napade na sirijski grad Raqqu, uporište Islamske države, koji su džihadisti proglasili svojim “glavnim gradom” u Siriji, javlja AFP.

Francusko Ministarstvo odbrane potvrdilo je da su novi napadi izvedeni nedugo nakon ponoći. Na položaje džihadista bačeno je 16 bombi, a u akciji je sudjelovalo deset lovaca Rafale i Mirage 2000. Uništen je komandni centar islamista, kao i jedan njihov kamp za obuku.

“Proveden u saradnji s američkim zračnim snagama, napad je bio usmjeren na ciljeve identificirane tokom ranijih misija francuske vojske u Siriji. Obje mete uništene su istovremeno”, stoji u izjavi Ministarstva.

[yuzo_related]

Ovi napadi slijede nakon što je Francuska u subotu navečer i nedjelju napala nekoliko položaja ISIS-a u Raqqi, uništivši nekoliko komandnih centara, kamp za regrutaciju džihadista, skladište oružja i municije i kamp za obuku terorista.

Francuski predsjednik François Hollande održao je jučer govor pred oba doma parlamenta. Istaknuo je kako je Francuska u ratu te kako je u prošlosti pobijedila i gore neprijatelje.

Prije govora održana je minuta šutnje za poginule u stravičnom terorističkom napadu na Pariz.

“Oni koji su kroz povijest pokušavali napasti Republiku uvijek bi na kraju bili poraženi. Tako će biti i ovoga puta. Napadi na Pariz su napadi na našu zemlju i naše vrijednosti. Nećemo ustuknuti pred njima”, kazao je.

Istaknuo je i da će Francuska intenzivirati napade u Siriji, koju je nazvao “najvećom fabrikom terorista koju je svijet ikada vidio”.