Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Francuska nastavila žestoke zračne udare na glavni grad Islamske države

17/11/2015

Francuska je tokom noći izvela nove zračne napade na sirijski grad Raqqu, uporište Islamske države, koji su džihadisti proglasili svojim “glavnim gradom” u Siriji, javlja AFP.

Francusko Ministarstvo odbrane potvrdilo je da su novi napadi izvedeni nedugo nakon ponoći. Na položaje džihadista bačeno je 16 bombi, a u akciji je sudjelovalo deset lovaca Rafale i Mirage 2000. Uništen je komandni centar islamista, kao i jedan njihov kamp za obuku.

“Proveden u saradnji s američkim zračnim snagama, napad je bio usmjeren na ciljeve identificirane tokom ranijih misija francuske vojske u Siriji. Obje mete uništene su istovremeno”, stoji u izjavi Ministarstva.

[yuzo_related]

Ovi napadi slijede nakon što je Francuska u subotu navečer i nedjelju napala nekoliko položaja ISIS-a u Raqqi, uništivši nekoliko komandnih centara, kamp za regrutaciju džihadista, skladište oružja i municije i kamp za obuku terorista.

Francuski predsjednik François Hollande održao je jučer govor pred oba doma parlamenta. Istaknuo je kako je Francuska u ratu te kako je u prošlosti pobijedila i gore neprijatelje.

Prije govora održana je minuta šutnje za poginule u stravičnom terorističkom napadu na Pariz.

“Oni koji su kroz povijest pokušavali napasti Republiku uvijek bi na kraju bili poraženi. Tako će biti i ovoga puta. Napadi na Pariz su napadi na našu zemlju i naše vrijednosti. Nećemo ustuknuti pred njima”, kazao je.

Istaknuo je i da će Francuska intenzivirati napade u Siriji, koju je nazvao “najvećom fabrikom terorista koju je svijet ikada vidio”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.