Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Najmanje 48 sati

Francuska obustavila letove iz afričkih zemalja u kojima se pojavila nova varijanta korone

aerdorom francuska (1)

Kod osobe u Belgiji, koja graniči s Francuskom, danas je otkrivena varijanta B.1.1.529 koja je prvi put otkrivena u Južnoafričkoj Republici

Francuska je obustavila letove u zemlju iz nekih afričkih zemalja u kojima se pojavila varijanta B.1.1.529 koronavirusa (COVID-19), javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Vlade navodi se da su letovi za Francusku iz Južnoafričke Republike, Lesota, Bocvane, Zimbabvea, Mozambika, Namibije i Esvatinija, gdje je identifikovana nova varijanta, obustavljeni najmanje 48 sati.

Navodi se da je od putnika iz ovih zemalja koji su stigli tokom posljednjih 14 dana zatraženo da obavijeste nadležne i da se testiraju na COVID-19.

Kod osobe u Belgiji, koja graniči s Francuskom, danas je otkrivena varijanta B.1.1.529 koja je prvi put otkrivena u Južnoafričkoj Republici.

Lokalni mediji su javili kako su analizirani rezultati testiranja dvije osobe zbog sumnje da su zaražene varijantom B.1.1.529. Kod jedne od njih je potvrđeno prisustvo delta varijante, a kod druge vrsta koja se naziva i super varijantom.

Pacijent je nevakcinisana odrasla žena, a simptomi su se pojavili 11 dana nakon što je iz Egipta preko Turske putovala u Belgiju. Pacijentica navodi kako nema veze s jugom Afrike.

Evropska komisija je nakon Velike Britanije danas obustavila letove s juga Afrike. I Belgija je počela provoditi ovu praksu.

Varijanta nazvana B.1.1.529 ranije je potvrđena u Južnoafričkoj Republici i Bocvani, a izazvala je zabrinutost na globalnom nivou.

B.1.1.529, koja je zabilježena kod devet osoba u Južnoafričkoj Republici i Bocvani naziva se i super varijantom te sadrži 32 mutacije.

U toku su istraživanja otpornosti ove varijante na vakcine.