Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Francuska tvrdi da će “predočiti dokaz” da Damask stoji iza hemijskog napada

sirija – napad hemijskim oruzjem

Francuska će “u narednih nekoliko dana” predočiti dokaz da je režim Bashara al-Assada pokrenuo hemijski napad na sirijsko mjesto u kome je ubijeno 87 ljudi, u ovom mjesecu, izjavio je u srijedu ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault.

– Imamo elemente koji će nam omogućiti da pokažemo da je režim svjesno koristio hemjijsko oružje – izjavio je Ayrault o sumnjivom hemijskom napadu u Khan Sheikhunu 4. aprila.

– U narednih nekoliko dana bit ćemo u stanju da vam pružimo dokaz – kazao je on za Francusku televiziju.

U ekskluzivnom intervjuu za AFP u Damsku, Assad je izjavio da je sumnjivi hemijski napad bio “isfabrikovan” kako bi se opravdao američki raketni napad na sirijske snage.

– Defintivno, 100 posto za nas to je fabrikacija – kazao je.

Zapadni lideri, među kojima je i američki predsjednik Donald Trump, optužili su Assada da stoji iza napada na mjesto pod pobunjeničkom kontrolom, tvrdeći da su njegove snage koristile hemijsko oružje tokom zračnog udara.

U napadu je ubijeno 87 ljudi, među kojima i brojna djeca, a slike žrtava koje su umirale u patnjama izazvale su zgražavanje širom svijeta.

Raketni napad bio je prva direktna američka vojna akcija protiv Assadovih snaga od početka sirijskog građanskog rata prije šest gosdina i dodatno je opteretio ionako napete odnose između Washingtona i Moskve, prenosi AFP.