Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Francuska zabranila korištenje mobitela osnovnoškolcima

03/09/2018

Slanje SMS poruka tokom školskog časa stvar je prošlosti od ovog ponedjeljka kad se mladi Francuzi vraćaju u školske klupe. Zabrana je predizborno obećanje njihovog predsjednika Emmanuela Macrona, koje je proveo u djelo.

Zakon o zabrani mobilnih telefona u francuskim osnovnim školama usvojen je još u julu, a uz mobitele se u školama za vrijeme nastave neće smjeti koristiti ni tableti ni pametni satovi.

Srednje škole imaju mogućnost, ali ne i obavezu zabrane u skladu s internim dogovorom. Izuzetak će činiti izvanškolske aktivnosti ili upotreba tih uređaja među učenicima s posebnim potrebama.

Prema nekim istraživanjima, oko 86 posto mladih Francuza u dobi od 12 do 17 godina posjeduje mobitel.

Zakonom usvojenim još 2010. u Francuskoj je zabranjena upotreba mobilnih telefona za vrijeme školskih aktivnosti, no velika većina ih se nije pridržavala propisa. U prvobitnoj verziji zakona se zahtijevalo da se zabrana odnosi i na prosvjetne radnike.

Zagovornici nove mjere smatraju da upotreba pametnih telefona kod djece i mladih potiče internetsko zlostavljanje, olakšava pristup pornografiji i potkopava sposobnost društvene interakcije. Među ostalim razlozima za primjenu novog pravila navode se krađe mobitela, opsesija modnim markama i ucjenjivanje.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.