Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Olivier Dubois

Francuski novinar vratio se kući nakon dvogodišnjeg zatočeništva

l_1f7729895b01eb7cf084842f48102464

Dubois, koji je nestao u gradu Gao na sjeveru Malija u aprilu 2021. godine, pušten je u ponedjeljak i prebačen u Niger s američkim humanitarnim radnikom Jefferyjem Woodkeom, koji je također oslobođen nakon šest godina zatočeništva

Francuski novinar Olivier Dubois stigao je u utorak kući gdje su ga dečekali njegovi članovi porodice i predsjednik Emmanuel Macron, čime je okončano gotovo dvogodišnje zatočeništvo u Maliju.

Dubois, koji je nestao u gradu Gao na sjeveru Malija u aprilu 2021. godine, pušten je u ponedjeljak i prebačen u Niger s američkim humanitarnim radnikom Jefferyjem Woodkeom, koji je također oslobođen nakon šest godina zatočeništva.

Dubois, koji se prošlog augusta pojavio na videu pozivajući vlasti da učine sve što mogu kako bi ga oslobodili od islamističkih militanata koji su ga držali, stigao je u utorak avionom francuskog predsjednika na periferiju glavnog grada Francuske, javlja Reuters.

– Za mene je veliko što sam danas ovdje. Uopće nisam očekivao da će se ovo desiti. Osjećam se umorno, ali dobro sam – rekao je Dubois po dolasku u Francusku.

Dubois je bio posljednji francuski državljanin kojeg su držali militanti u regiji Sahel. Francuski dužnosnici nisu komentarisali uslove njegova puštanja na slobodu, ali su zahvalili Nigeru na ulozi u osiguravanju njegova oslobađanja.

Otmice su relativno uobičajena taktika islamističkih pobunjenika povezanih s Al Qaidom i i takozvanom Islamskom državom, koji su u posljednjem desetljeću osvojili područje Sahela, ubivši pritom hiljade i protjeravši više od dva miliona ljudi.