skoro jednoglasno

Francuski parlament izglasao Rezoluciju: Postupanje Kine prema Ujgurima je genocid

New Project – 2022-01-20T151718.175

Rezolucija također poziva francusku vladu da poduzme “potrebne mjere unutar međunarodne zajednice i u svojoj vanjskoj politici prema Narodnoj Republici Kini” kako bi zaustavila akcije Pekinga

Donji dom francuskog parlamenta usvojio je u četvrtak Rezoluciju kojom se osuđuje “genocid” Kine nad Ujgurima, manjinskom muslimanskom grupom u regiji Xinjiang.

Neobvezujuća Rezolucija, koju su predložili opozicioni socijalisti, ali koju je također podržala stranka Republika u pokretu predsjednika Emmanuela Macrona, usvojena je gotovo jednoglasno samo nekoliko dana prije početka Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

U Rezoluciji Narodne skupštine Francuske stoji da je “nasilje koje je Narodna Republika Kina počinila nad Ujgurima zločin protiv čovječnosti i genocid”, prenosi AFP.

Rezolucija također poziva francusku vladu da poduzme “potrebne mjere unutar međunarodne zajednice i u svojoj vanjskoj politici prema Narodnoj Republici Kini” kako bi zaustavila akcije Pekinga.

– Kina je velika sila. Volimo kineski narod. Ali odbijamo se podvrgnuti propagandi režima koji se oslanja na naš kukavičluk i našu pohlepu kako bi počinio genocid koji je očigledan sada – rekao je čelnik Socijalističke stranke Olivier Faure.