Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Francuzi špijuniraju skoro 40 zemalja

spijuniranje1111

Francuski časopis “Nouvel Observateur” u ovosedmičnom broju tvrdi da je Francuska preko optičkih kablova koji prolaze isppod mora špijunirala građane iz skoro 40 zemalja.

U časopisu se navodi da je projekat špijuniranja ove vrste započeo 2008. godine kada je tadašnji francuskih predsjednik Nicolas Sarkozy za to dao dozvolu obavještajnim službama. Ističe se da je prvobitno bilo predviđeno da projekat traje do 2013. godinee, no da je trenutni predsjednik Francois Hollande odobrio nastavljenje projekta do 2019. godine.

Prema pisanju časopisa, francuska vlada je u saradnji s teleoperaterima Orange i Alcatel-Lucent na području priobalnih gradova Marseja, Penmarcha i Saint-Valery-en-Cauxa formirala centre odakle su preko optičkih kablova koji se protežu ispod površine mora špijunirali internet prostor.

Navodi se da je praćenje ove vrste ozakonjeno u parlamentu prošlog mjeseca te da je uz to obavještajnim službama Francuske omogućen pristup mnogim tehnološkim mogućnostima. Pominje se i to da je Hollande pokrenuo inicijativu da se zakon usvoji na Ustavnom sudu.

Među zemljama koje je Francuska špijunirala na ovaj način pominju se SAD, Rusija, Indija i Kina. Osim toga tu su i Sjeverne Afrike, Zapadne Afrike i zemalja Bliskog istoka. “Nouvel Observateur” ističe da je Francuska pratila komunikacije skoro 40 zemalja.