Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Christian Lindner

G7 će nastaviti pomagati Ukrajini dok traje ruska agresija

PXL_NEW_121022_96078753

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je donatorima u srijedu da je Ukrajini sljedeće godine potrebno 55 milijardi dolara podrške kako bi pokrila svoje budžetske potrebe i počela obnavljati ključnu infrastrukturu kao što su škole

Lideri bogatih zemalja Grupe sedam (G7) uvjerili su ukrajinske zvaničnike da će nastaviti da pružaju finansijsku podršku Ukrajini u borbi protiv ruskih snaga, rekao je njemački ministar finansija Christian Lindner.

Obnova Ukrajine zahtijevat će zajedničke napore međunarodnih finansijskih institucija, G7, Sjedinjenih Država i drugih, rekao je Lindner na konferenciji za novinare u Washingtonu na marginama godišnjih sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.

– G7 je jučer poručila ukrajinskom ministru finansija Serhiju Marčenku da će dobiti našu podršku kako bi mogli napraviti pouzdane planove – rekao je Lindner.

On je rekao da postojeća obećanja pokrivaju finansijske potrebe Ukrajine za ovu godinu, kako je u srijedu izvijestila izvršna direktorica MMF-a Kristalina Georgieva, i rekao da ima dovoljno vremena za mobilizaciju resursa za 2023. godinu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je donatorima u srijedu da je Ukrajini sljedeće godine potrebno 55 milijardi dolara podrške kako bi pokrila svoje budžetske potrebe i počela obnavljati ključnu infrastrukturu kao što su škole.