Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

naći diplomatsko rješenje

G7: Rusija mora deeskalirati situaciju i ispuniti obaveze

G7

Ministri vanjskih poslova zemalja G7 istakli su da preferiraju diplomatsko rješenje, ali i naglasili da su spremni uvesti oštre sankcije Rusiji ako naruši teritorijalni integritet Ukrajine

Grupa najvećih svjetskih privrednih sila G7 pozvala je u subotu Rusiju da povuče vojnike s ukrajinske granice i traži diplomatsko rješenje krize.

Ministri vanjskih poslova Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država u zajedničkoj izjavi nakon sastanka u Minhenu saopćili su da Rusija mora deeskalirati situaciju i ispuniti svoje obaveze, javlja Anadolija.

– Kao prvi korak, očekujemo da Rusija provede najavljeno smanjenje svojih vojnih aktivnosti duž ukrajinske granice. Nismo vidjeli nikakve dokaze o tom smanjenju – rekli su ministri.

Ministri vanjskih poslova zemalja G7 istakli su da preferiraju diplomatsko rješenje, ali i naglasili da su spremni uvesti oštre sankcije Rusiji ako naruši teritorijalni integritet Ukrajine.

– Iako smo spremni tražiti diplomatska rješenja za rješavanje legitimnih bezbjednosnih

zabrinutosti, Rusija ne treba sumnjati da će svaka dalja vojna agresija na Ukrajinu imati ogromne posljedice, uključujući finansijske i privredne sankcije za široku lepezu sektora i pojedinačnih ciljeva koji bi nametnuli teške i neviđene troškove za rusku privredu – navodi se u saopćenju.