Globus

Strahuje za život

Gaddafijev sin opire se deportaciji iz Zimbabvea

18/12/2018

Ziyambi je izjavio novinama da je Gaddafijev sin pobjegao iz Libije nakon što mu je otac bio svrgnut i ubijen u 2011. godine

Usvojeni sin pokojnog libijskog čelnika, pukovnika Muammara Gaddafija, opire se pokušajima zimbabveanskih vlasti da ga deportuju u Tripoli, pozivajući se na strahovanja za vlastitu sigurnost, javili su u utorak zimbabveanski državni mediji.

Ministar za pravdu, pravosuđe i parlamentarna pitanja, Ziyambi Ziyambi, poručio je senatskoj komisiji za ljudska prava da je Abhallha Mone Moussa Moummare odbio da bude ukrcan na avion iz Addis Ababe u Etiopiji, odakle je trebao krenuti za Libiju.

Ziyambi je izvijestio senatore o tome kako se vlada bavi izbjeglicama i o njihovim životnim uslovima dok borave u zatvorima, javile su u utorak novine Herald.

Ziyambi je izjavio novinama da je Gaddafijev sin pobjegao iz Libije nakon što mu je otac bio svrgnut i ubijen u 2011. godine, i da je stigao u Harare u 2014.

On se potom obratio Vrhovnom sudu, žaleći se na njegovo pritvaranje u zatvor maksimalne sigurnosti Chikurubi i zatražio je da mu se odobri izbjeglički ili azilantski status, prenosi Xinhua.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.