Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Strahuje za život

Gaddafijev sin opire se deportaciji iz Zimbabvea

Libya Muammar Gaddafi

Ziyambi je izjavio novinama da je Gaddafijev sin pobjegao iz Libije nakon što mu je otac bio svrgnut i ubijen u 2011. godine

Usvojeni sin pokojnog libijskog čelnika, pukovnika Muammara Gaddafija, opire se pokušajima zimbabveanskih vlasti da ga deportuju u Tripoli, pozivajući se na strahovanja za vlastitu sigurnost, javili su u utorak zimbabveanski državni mediji.

Ministar za pravdu, pravosuđe i parlamentarna pitanja, Ziyambi Ziyambi, poručio je senatskoj komisiji za ljudska prava da je Abhallha Mone Moussa Moummare odbio da bude ukrcan na avion iz Addis Ababe u Etiopiji, odakle je trebao krenuti za Libiju.

Ziyambi je izvijestio senatore o tome kako se vlada bavi izbjeglicama i o njihovim životnim uslovima dok borave u zatvorima, javile su u utorak novine Herald.

Ziyambi je izjavio novinama da je Gaddafijev sin pobjegao iz Libije nakon što mu je otac bio svrgnut i ubijen u 2011. godine, i da je stigao u Harare u 2014.

On se potom obratio Vrhovnom sudu, žaleći se na njegovo pritvaranje u zatvor maksimalne sigurnosti Chikurubi i zatražio je da mu se odobri izbjeglički ili azilantski status, prenosi Xinhua.