Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gaza: Izraelski vojnici ubili trojicu Palestinaca, a ranili 126

20181005_2_32723067_37846315_Web

Izraelski vojnici su, upotrebom bojeve municije, intervenisali tokom mirnih demonstracija na granici s Gazom i ubili trojicu Palestinaca, od kojih jedno dijete, a ranili 126 osoba, javlja Anadolija.

Glasnogovornik Ministarstva zdravstva Palestine Esref el-Kudra je u saopćenju naveo da su izraelski vojnici na demonstrante pucali bojevim i gumenim mecima te koristili suzavac.

Istakao je da je broj ubijenih Palestinaca porastao na troje, od kojih jedno dijete, dok je ranjeno najmanje 126 osoba, od kojih se sedam nalazi u teškoj situaciji.

Saopćio je da su u izraelskom napadu ubijeni 12-godišnji Faris es-Sersavi, 24-godišnji Mahmud Ebu Seman i Husein Fethi er-Rakab koji je imao 28 godina.

Među 126 ranjenih nalazi se 10 žena, oko 30 maloljetnih osoba i jedan medicinski radnik.

Prilikom intervencije izraelskih vojnika, na desetine Palestinaca je bilo pod snažnim utjecajem plina.

Izraelske snage su pogodile i dva bolnička vozila i šator za pružanje prve pomoći.

Palestinci od 30. marta na granici Pojasa Gaze i Izraela organiziraju mirne demonstracije pod nazivom “Veliki marš za povratak”.

Izraelski vojnici koriste municiju protiv civila koji zahtijevaju povratak na teritoriju s koje su protjerani i ukidanje blokade uvedene 2006. godine Gazi.

U intervenciji izraelskih vojnika tokom demonstracija od 30. marta ubijeno je više od 190 Palestinaca, dok je na hiljade ranjeno.