Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat hamasa i izraela

Gaza potpuno odsječena od svijeta, Izrael priznao smrt 11 svojih vojnika

Foto: Twitter

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopćile su da je 11 njihovih vojnika poginulo u jučerašnjim borbama unutar Gaze

BBC-jev dopisnik iz Gaze Rushi Abualouf potvrdio je da su u toj enklavi pale sve lokalne mobilne i internetske usluge.

Neki u Gazi su u dometu izraelskih tornjeva mobilne telefonije i mogu se povezati s vanjskim svijetom pomoću izraelskih ili međunarodnih SIM kartica.

Palestinske novinske kuće i Hamas su na Telegramu također objavili da je komunikacija s Gazom prekinuta. Najveći davatelj telekomunikacijskih usluga u Gazi Paltel prvi je prije nekoliko sati najavio “potpuni prekid”.

Izraelske snage su sinoć u zračnom napadu na izbjeglički kamp Jabalija u Gazi ubile više od 50 Palestinaca,

Izraelske obrambene snage (IDF) rekle su da su borbeni avioni ranije napali kamp tvrdeći da su gađali zapovjednika Hamasa u napadu širokih razmjera na teroriste i terorističku infrastrukturu.

Komandant Hamasovog središnjeg bataljuna Jabalija Ibrahim Biari ubijen je u napadu, saopćio je IDF.

Svjedok napada: Djeca su nosila drugu ozlijeđenu djecu

Mohammad al Aswad bio je samo 100 metara udaljen od izbjegličkog kampa Jabalija na sjeveru Gaze kada je čuo zvuk ogromnih projektila.

“Trčao sam kao lud u to područje. Našao sam svoju obitelj na sigurnom, ali prizor je bio užasan”, rekao je Al Aswad za CNN telefonom iz Pojasa Gaze.

“Djeca su nosila drugu ozlijeđenu djecu i trčala, a siva je prašina ispunjavala zrak. Tijela su visjela na ruševinama, mnoga od njih je bilo nemoguće prepoznati. Neka su krvarila, a druga su bila opečena”, rekao je.

Rekao je da većina njegove rodbine živi na ovom području, kao i mnogi prognanici koji su došli tamo. Pogođeno područje bilo je toliko vruće da je opekao stopala, rekao je.

“Ljudi su histerizirali, više od 40 kuća je potpuno srušeno. Žene su vrištale. Nisu znale trebaju li plakati zbog djece ili trčati i tražiti ih, pogotovo jer su se mnoga djeca igrala u susjedstvu”, ispričao je svjedok za CNN.

Izraelska vojska priznala smrt još devetorice vojnika

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopćile su da je 11 njihovih vojnika poginulo u jučerašnjim borbama unutar Gaze

Izraelska vojska objavila je smrt još devet vojnika koji su jučer ubijeni u borbama u sjevernom dijelu Pojasa Gaze. U utorak je vojska priznala smrt druge dvojice vojnika što ukupni broj poginulih izraelskih vojnika u invaziji na Gazu diže na 11.

Foto: Twitter

Prema priznanju izraelske vojske vojnici iz brigade Givati ubijeni su nakon što je oklopno vozilo u kojem su bili pogođeno protutenkovskom navođenom raketom. U istom sukobu ranjena su još četiri vojnika, od kojih jedan teško.

Vojnici 77. bataljona poginuli su nakon što je njihov tenk prešao preko eksplozivne naprave. U istom su incidentu još dva vojnika teško povrijeđena.

Jučer je IDF objavio da su dva vojnika Givatija ubijena tokom odvojenih sukoba u Pojasu Gaze.

SAD: Istražuju se opcije za budućnost Gaze

Sjedinjene Države i druge zemlje razmatraju razne opcije za budućnost Pojasa Gaze kada Hamas prestane kontrolirati to palestinsko područje, rekao je američki državni sekretar Antony Blinken.

Blinken je kazao da se postojeći status palestinske islamističke skupine Hamasa u gusto naseljenoj enklavi ne može nastaviti, ali ni Izrael ne želi vladati Gazom.

-Sekretar Blinken će u petak otputovati u Izrael na sastanke sa članovima izraelske vlade, a zatim će imati druge stanice u regionu – rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller.

Ranije ovog mjeseca, Blinken je posjetio Izrael, Jordan, Katar, Bahrein, Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Egipat.

Bolivija prekinula diplomatske odnose s Izraelom

Bolivija je saopćila da je prekinula diplomatske odnose s Izraelom zbog njegovih napada na pojas Gaze, dok su njeni susjedi Kolumbija i Čile pozvali svoje ambasadore u toj bliskoistočnoj zemlji na konsultacije, prenosi Reuters.

Tri južnoameričke nacije osudile su izraelske napade na Gazu i smrt palestinskih građana.

Bolivija je “odlučila da prekine diplomatske odnose s izraelskom državom u znak odbacivanja i osude agresivne i nesrazmjerne izraelske vojne ofanzive koja se odvija u pojasu Gaze”, rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Freddy Mamani na konferenciji za novinare.

Tri zemlje pozvale su na prekid vatre, a Bolivija i Čile zagovaraju prolazak humanitarne pomoći u zonu i optužuju Izrael za kršenje međunarodnog prava.

Kolumbijski predsjednik Gustavo Petro nazvao je napade “masakrom palestinskog naroda” u objavi na društvenoj mreži X.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar. Druge zemlje Latinske Amerike, poput Meksika i Brazila, također su pozvale na prekid vatre.