Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gdje će teroristi ponovo napasti: Tri evropska grada na listi “esktremno rizičnih”

tunis teroristicki napad

Svijet je jučer potresla vijest o čak tri teroristička napada na tri kontinenta, što pokazuje koliko je zapravo raširena i snažna mreža terorizma. Prema analizi Telegrapha, čak su 64 grada diljem svijeta u “ekstremnom riziku” od novog napada terorista, najviše njih na Bliskom istoku i u Aziji, ali i tri u Evropi.

Gradovi su rangirani s obzirom na intenzitet i učestalost napada od februara prošle godine, a u obzir je uzet i broj i snaga napada u posljednjih pet godina.

[pull_quote_right]Velik porast rizika zabilježen je u prijestonici Francuske, koji je prošle godine bio na 201. mjestu, dok se nakon napada na satirični list Charlie Hebdo popeo na 97. mjesto[/pull_quote_right]

Prema novom potencijalne opasnosti od terorističkog napada kojeg je izradila kompanija čiji je posao procjena rizika, najopasniji grad na svijetu je Bagdad. Ipak, strah od terorizma u evropskim gradovima naglo je porastao nakon masakra u redakciji Charlie Hebdoa, koji je šokirao svijet.

Na Bliskom istoku takvih je 27, a u Aziji 19. Otprilike 14 ih je u Africi, gdje je nagli porast uticaja Boko Harama i al-Shabaaba uticao na političku stabilnost.

Evropski gradovi koji su prema ovog indeksu u najvećoj opasnosti od terorističkog napada su Lugansk i Donjeck u Ukrajini, te ruski Grozni.

Velik porast rizika zabilježen je u prijestonici Francuske, koji je prošle godine bio na 201. mjestu, dok se nakon napada na satirični list Charlie Hebdo popeo na 97. mjesto. Najveći rizik od napada terorista u Velikoj Britaniji ima Belfast, kojeg slijede Bristol, Cardiff, Manchester i London.

Evo koji su se gradovi smjestili na prvih 10 mjesta s “ekstremnim rizikom” od terorističkog napada.

1. Bagdad, Irak
2. Kabul, Afganistan
3. Mogadishu, Somalia
4. Abuja, Nigeria
5. Sana'a, Jemen
6. Beirut, Lebanon
7. Damascus, Sirija
8. Jeruzalem, Izrael
9. Islamabad, Pakistan
10. Kairo, Egipat