Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sergej Surovikin

“General Armagedon” nije viđen od pobune Wagnera, kažu da se – odmara

Foto: Telegram
General Sergej Surovikin i Vladimir Putin

Neki ruski i međunarodni mediji javili su prošlog mjeseca da je Surovikin uhapšen, ali za to nema zvanične potvrde, a Kremlj je odbio da odgovara na pitanja o njemu

General Sergej Surovikin, zamjenik zapovjednika ruskih vojnih operacija u Ukrajini, koji nije viđen u javnosti od prošlomjesečne oružane pobune plaćeničke grupe Wagner, “odmara”, sapćio je u srijedu poslanik vladajuće stranke.

Andrej Kartapolov, čelnik komiteta za vojsku Državne dume, čuje se kako kaže na snimku objavljenom na društvenim mrežama:

– Surovikin se trenutno odmara. (On) za sada nije dostupan.

Surovikin, koga je ruska štampa prozvala “general Armagedon” zbog njegove agresivne taktike u sukobu u Siriji, posljednji put javno je viđen kada je objavio video apel u kome poziva na zaustavljanje pobune boraca plaćeničke grupe Jevgenija Prigožina, Wagner od 23 do 24. juna dok je bila još u toku.

Navodi se da je Surovikin u dobrim odnosima s Wagnerom i Prigožinom, koji je hvalio generala dok je redovno optuživao rusko vojno čelništvo, posebno ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova, zbog njihovog vođenja rata u Ukrajini.

U izvještaju New York Timesa zasnovanom na brifingu američkih obavještajnih službi prošlog mjeseca navodi se da je Surovikin unaprijed znao za pobunu i da ruske vlasti provjeravaju da li je on bio saučesnik.

Neki ruski i međunarodni mediji javili su prošlog mjeseca da je Surovikin uhapšen, ali za to nema zvanične potvrde, a Kremlj je odbio da odgovara na pitanja o njemu.

Pobuna, za koju je predsjednik Vladimir Putin izjavio da je mogla uvesti Rusiju u građanski rat, predstavljala je najveći izazov za autoritet čelnika Kremlja otkako je preuzeo vlast prije više od 23 godine, prenosi Reuters.