Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

General Wesley Clark govorio o BiH, Kosovu, Trumpu i mogućnosti novih ratova

General Clark Visits NATO Troops In Italy

Penzionisani američki general Wesley Clark smatra da su SAD uradile dobar posao u zaustavljanju ratova u BiH i na Kosovu, ali da su od 2001. godine SAD postale zaljubljene u vojnu akciju.

U intervju za Huffington Post Clark je podsjetio da je tokom 1995. godine zajedno sa Richardom Holbrookeom započeo pregovore sa balkanskim liderima o zaustavljanju rata.

“Ali u jednom trenutku morali smo izvršiti vojne udare na Srbe kako bismo ih primorali na primirje u BiH. Kasnije smo uspjeli pronaći diplomatsko rješenje i ono je imalo uspjeha u BiH. Zaustavili smo rat. Kada je Milošević započeo etničko čišćenje na Kosovu, opet smo pokušali da pregovaramo. Albanci su pristali na naše diplomatsko rješenje, ali Milošević nije. Zato smo pomovo morali koristiti zračne udare. Milošević se nakon toga povukao”, kazao je Clark.

On je dalje naveo kako su ovi slučajevi pokazali da vojnu silu treba koristiti tek nakon što su propali svi pokušaji diplomatskog rješenja.

“Ali od 2001. godine SAD su naprosto zaljubljene u vojnu akciju. SAD su od tada znale krenuti u rat bez plana šta će se desiti nakon završetka rata”, kazao je Clark.

Komentarišući djelovanje administracije aktulenog predsjednika Donalda Trumpa, Clark je rekao da zapaljiva retorika te administracije nije pomogla Sjedinjenim Američkim Državama, već im je odmogla.

Ocjenjujući treutno stanje u svijetu, Clark je upozorio na rastući uticaj Rusije, ali i na mogućnost rata SAD-a sa Sjevernom Korejom usljed pogrešnih procjena.

Posebno je potcrtao i opasnost od terorizma te sve veću nestabilnost na Bliskom istoku.