Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Generalni sekretar Vijeća Evrope osudio teroristički napad u Ankari

jagland_best

Generalni sekretar Vijeća Evrope Thorbjorn Jagland najoštrije je osudio teroristički napad u kojem je u centru Ankare ubijeno najmanje 27 osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ovi teroristički napadi su napadi na evropske vrijednosti, napadi na sve nas. Turskoj upućujem iskrene poruke sućuti”, napisao je Jagland na službenom profilu društvene mreže Twitter.

Najmanje 27 osoba je poginulo, a 75 ranjeno u eksploziji automobila bombe u samom centru Ankare. Eksplozija je odjeknula u 18.45 sati po lokalnom vremenu u kvartu Kizilay u kojem se nalazi park Guven.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan o snažnoj eksploziji u Ankari razgovarao je večeras s ministrom unutrašnjih poslova Efkanom Alom.

S druge strane, premijer Turske Ahmet Davutoglu sazvao je sastanak ministara i čelnika sigurnosnih agencija.

Eksplozija je odjeknula u kvartu Kizilay u kojem se nalazi park Guven, koji je uz glavno prometno središte Ankare.

Na mjesto eksplozije stigle su brojne ekipe hitne medicinske pomoći i vatrogasaca, a policija je blokirala taj dio grada zbog straha da bi moglo doći do novih eksplozija.

Eksplozija u Ankari, čija meta su bili civili, odjeknula je nakon nepunih mjesec dana od bombaškog napada u kojem je u turskoj prijestolnici ubijeno 29 osoba.