Genijalac osmislio revolucionaran i jeftin način spašavanja izbjeglica

izbjeglice more

Ben Board je bio toliko pogođen slikom malenog Aylana Kurdija na turskoj plaži da je jednostavno morao nešto učiniti. Dizajnirao je praktično rješenje zbog kojeg se izbjeglice više ne bi trebale utapati.

Board radi u firmi Unique Seaflex, koja proizvoda opremu za spašavanje u moru. Posljednja dva mjeseca sa svojim je timom radio na revolucionarnoj stvari koja će spašavati živote izbjeglica.

Njegovo je rješenje Centifloat, 16-metarski valjak na napuhivanje koji ima više od 60 ručki za koje se ljudi mogu uhvatiti, a napuhuje se u manje od tri minute. Pritom se nalazi sa strane brodova koji prevoze ljude.

“Problem je što većina brodova na Mediteranu nema mehanizme koji bi pomogli ljudima spasiti život u slučaju potopa 200 do 300 ljudi. Većina brodova ima opremu za spašavanje koja može pomoć tek manjoj grupi ljudi. Ideja iz Centifloata jest da se jedan ili dva brzo prebace sa svake strane broda, kako bi se izbjeglice uhvatile za njih dok ne stignu spasilački brodovi i helikopteri. Ako se ujedno i povežu, djeca i nemoćni mogu se popeti iz vode”, objasnio je Board.

Ranije ovog mjeseca u incidentu koji se zbio otprilike 16 milja od libijske obale Centifloat je bio ključan dio operacije spašavanja 604 izbjeglica.

Više od 2.800 izbjeglica utopilo se ove godine na Sredozemlju, a ovo bi odsad mogao biti prilično jeftin način za spašavanje života, prenosi portal Index.