Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svjetska zdravstvena organizacija

Ghebreyesus: Žalimo zbog Trumpove odluke da zaustavi finansiranje WHO-a

Tedros Adhanom Ghebreyesus

Navodeći da su Sjedinjene Američke Države dugotrajan i velikodušan prijatelj WHO-a, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je rekao kako se nada da će to ostati i u budućnosti

Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), rekao je da žale zbog odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa kojom se obustavlja američko finansiranje WHO-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Ghebreyesus se putem video konferencije obratio medijima u sjedištu WHO-a u Ženevi.

Navodeći da su Sjedinjene Američke Države dugotrajan i velikodušan prijatelj WHO-a, Ghebreyesus je rekao kako se nada da će to ostati i u budućnosti.

“Nadamo se da će se tako i nastaviti. Žalimo zbog Trumpove odluke da zaustavi financiranje koje je pružano WHO-u”, rekao je Ghebreyesus.

Ghebreyesus je dodao da WHO uz podršku naroda i Vlade SAD-a pruža zdravstvene usluge “najsiromašnijim“ i “najugroženijim“ ljudima na svijetu.

Podvukao je kako WHO ne vodi samo borbu protiv koronavirusa.

“Vodimo borbu i protiv drugih bolesti kao što su ospice, malarija, ebola, HIV, tuberkuloza, neuhranjenost, rak, dijabetes”, rekao je Ghebreyesus, te dodao:

“WHO preispituje uticaj zaustavljanja američkih sredstava na naše aktivnosti. Radit ćemo s našim partnerima kako bismo zatvorili nedostatke u našem budžetu i osigurali da se naš rad nesmetano nastavi”.

Naglašavajući i to da se svijet suočava sa “zajedničkim neprijateljem”, Ghebreyesus je ponovio poziv na globalnu solidarnost protiv COVID-19.