Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"SPA"

Glavni muftija S. Arabije: Nema zajedničkih iftara i teravije u džamijama tokom ramazana

Abdulaziz al-Sheikh (1)

Glavni muftija Saudijske Arabije Al-Sheikh kazao je da će se vjernici i bajram-namaz klanjati u kućama ako pandemija potraje do kraja ramazana

Veliki muftija Saudijske Arabije Abdulaziz al-Sheikh saopćio je danas da će se zbog pandemije COVID-19 tokom predstojećeg ramazana teravih-namazi u toj zemlji obavljati u kućama, a ne u džamijama, prenosi Anadolu Agency (AA).

Al-Sheikh je kazao da će i tokom predstojećeg ramazana na snazi ostati mjere prevencije širenja koronavirusa u Saudijskoj Arabiji, uključujući i zabranu obavljanja svih zajedničkih namaza u džamijama.

Saudijska novinska agencija SPA javlja da je Al-Sheikh kazao da će se u kućama klanjati i bajram-namaz ako epidemija bude prisutna do kraja ramazana.

Ranije su saudijske vlasti zabranile obavljanje zajedničkih namaza u džamijama, uključujući i džumu-namaz, a tokom ramazana će biti zabranjeni zajednički iftari u džamijama, kao i vjerski obred itikaf tokom kojeg muslimani posljednjih deset dana ramazana provode u intenzivnim molitvama u džamijama.

U Saudijskoj Arabiji je koronavirusom zaraženo 7.142 ljudi, a umrlo je 87 osoba.