Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Velikom paradom u Moskvi obilježen Dan pobjede nad fašizmom

parada

Na Crvenom trgu u Moskvi danas je održana vojna parada povodom obilježavanja 71 godine od pobjede nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

Na ovoj manfestaciji učestvovao je 71 avion i helikopter za svaku godinu od završetka rata i nekoliko hiljada vojnika, prenose mediji.

Da bi sve proteklo kako je zamišljeno, ruska vojska uvježbavala je svaki korak čak i noću.

U mnogim velikim gradovima u Rusiji održane su manifestacije, koje su po svojim razmjerama, nazvane najvećim u proteklim decenijama.

U Rusiji su Dan pobjede obilježili prvi građani Dalekog istoka. Južno-Sahalinsk je dočekao praznično jutro ranije od drugih.

U ponoć po srednjeevropskom vremenu počeo je u gradu svečani marš “Besmrtnog puka”. U akciji je učestvovalo 4.000 ljudi, uključujući 1.000 učenika.

U Vladivostoku je u paradi učestvovalo oko 1.000 vojnika i 49 jedinica vojne tehnike. Nakon vojnika ulicama je prošetalo 30.000 učesnika akcije “Besmrtni puk”.

U Habarovsku je zajedno sa vojnicima i savremenom vojnom tehnikom u stroju prošla vojna tehnika iz Drugog svjetskog rata, kao i kolona starih automobila koja je postala unikatni detalj ove parade.

U Čiti je za vrijeme Parade pobjede prošla velika kolona vojne tehnike u sastavu kojeg su se nalazili i PVO sistemi S-300.

Gledatelji su mogli vidjeti i vojnu tehniku iz vremena Drugog svjetskog rata. Na ulicama Irkutska je tokom akcije “Besmrtni puk” prošetalo oko 40.000 stanovnika, a u Jakutsku 15.000.

Najveća parada u Moskvi organizovana je prošle godine, na 70 godina od pobjede saveznika nad nacističkom Njemačkom, u kojoj je učestvovalo više od 15.000 ljudi i oko 200 dijelova vojne opreme.