Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gobri: Svijet nije spreman za najgori scenario Sjeverne Koreje

kim jong

Više nije pitanje da li će pasti režim u Sjevernoj Koreji, već koje će posljedice izazvati, kao i da li je svijet spreman da reaguje na to.

To je napisao novinar portala The Week Pasqual Emanuel Gobri, koji ističe da vlast nasljednika dinastije Kim, Kim Jong-una veoma lako može da se raspadne.

“Takav režim ne može da opstane zauvijek, on je korumpiran i duboko kriminalizovan. Jedino što taj režim i dalje održava je apsolutni strah i totalno ispiranje mozga stanovništva. Kada to propadne, dogodiće se humanitarna katastrofa kakvu nismo vidjeli od Drugog svjetskog rata. Narod Sjeverne Koreje je izgladnio, alkoholizam se širi…“, piše Gobri.

Prema njegovim riječima, okolina neće biti spremna za najgori scenario.

“Milioni izbjeglica će nagrnuti na granice, na jednoj strani su Kina i Rusija, koji nisu najbolji model za humanitarizam. Sa druge strane je Južna Koreja, koja ima veoma naprednu ekonomiju, ali ta mala nacija teško da može da bude spremna za kolaps susjeda gotovo identične veličine“, dodaje Gobri.

Pored humanitarne katastrofe on napominje da je moguća i bezbjednosna noćna mora.

“Vojni arsenal Sjeverne Koreje je i dalje ogroman, ali se ništa ne može porediti sa nuklearnim arsenalom, koji je i dalje pod velikim velom misterije. Da li mislite da bi Islamska država željela da kupi nuklearno oružje? Da li mislite da bi neko u Sjevernoj Koreji mogao da ga proda?“, pita se Gobri.

Takođe, navodi da je narod Severne Koreje ostao usamljen.

“Izgleda da niko ne misli na to kako da se poboljša situacija u Sjevernoj Koreji, još bitnije, niko ne razmišlja o tome koliko su stvari loše i koliko loš može da bude najgori scenario. Izgleda da svi igraju partiju šaha, a ovo nije to, ovo je bomba koja otkucava nad glavama miliona zarobljenih. Treba naći način da se ona deaktivira“, zaključuje Gobri.