Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ruska invazija

Godinu od početka rata u Ukrajini Kina u UN-u kaže da “slanje oružja ne donosi mir”

Russia's President Putin on working visit to China
BEIJING, CHINA - FEBRUARY 4, 2022: Russia's President Vladimir Putin (L) and his Chinese counterpart Xi Jinping pose during a meeting. Alexei Druzhinin/Russian Presidential Press and Information Office/TASS Photo via Newscom Photo: ALEXEI DRUZHININ/NEWSCOM

Bingovi komentari uslijedili su nakon što su Sjedinjene Države i NATO optužili Kinu da razmatra snabdijevanje Rusije oružjem i upozorili Peking protiv takvog poteza

Zamjenik kineskog ambasadora pri Ujedinjenim nacijama (UN) Dai Bing rekao je Generalnoj skupštini 23. februara da godinu dana nakon rata u Ukrajini “brutalne činjenice nude dovoljno dokaza da slanje oružja neće donijeti mir”.

Rekao je da će dolijevanje “ulja na vatru samo pogoršati napetosti”, a “produžavanje i širenje sukoba samo će natjerati obične ljude da plate još višu cijenu”.

Bingovi komentari uslijedili su nakon što su Sjedinjene Države i NATO optužili Kinu da razmatra snabdijevanje Rusije oružjem i upozorili Peking protiv takvog poteza.

Zapadne sile dostavile su Ukrajinu oružjem vrijednim milijardama dolara otkako je Rusija izvršila invaziju.

Kina je odbacila optužbe rekavši da Sjedinjene Države nisu bile u poziciji da postavljaju zahtjeve Pekingu.

Dai je govorio u Ujedinjenim nacijama dan nakon što je glavni kineski diplomata posjetio Moskvu i obećao dublje partnerstvo s Rusijom. Kina i Rusija najavile su partnerstvo “bez ograničenja” malo prije nego što je Rusija napala Ukrajinu.

Otkako je Moskva izvršila invaziju na svog susjeda 24. februara prošle godine, ruski predsjednik Vladimir Putin više puta je nagovijestio da bi Rusija mogla upotrijebiti nuklearno oružje ako joj bude prijećeno.

“Nuklearno oružje se ne može koristiti, nuklearni rat se ne može voditi”, rekao je Dai. “Sve strane trebale bi se udružiti protiv uporabe ili prijetnje upotrebom nuklearnog oružja, spriječiti širenje nuklearnog oružja i izbjeći nuklearnu krizu.”