Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Godišnjica pokušaja puča u Turskoj: Marš nacionalnog jedinstva i demokratije

turska godisnjica111

Maršem za demokraciju stotine hiljada građana u Istanbulu obilježava prvu godišnjicu pokušaja vojnog udara kojeg je na današnji dan izvela teroristička organizacija FETO, javlja Anadolu Agency (AA).

Na današnji dan su infiltrirani pripadnici FETO-a u turskim oružanim snagama izveli pokušaj vojnog udara u Turskoj, a pokušaj je spriječen nakon što su milioni građana Turske na poziv turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana izašli na ulice i goloruki zaustavili pučiste.

Po uzoru na taj odziv, građani su se i danas okupili na tri lokaliteta u Istanbulu i to na Kisikli trgu, Cengelkoyju i platou Altunizade.

U dugim kolonama okupljeni su krenuli ka mostu Bogazici, koji je naknadno preimenovan u “Most šehida 15. jula“.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas u Istanbulu u obraćanju stotinama hiljada okupljenih građana, kako pokušaj puča 15. jula nije bio prvi niti posljednji napad na turski narod, javlja Anadolu Agecny (AA).

„Pokušaj puča 15. jula nije bio prvi napad na naš narod, neće biti ni posljednji. Vrlo dobro znamo da su terorističke organizacije samo pijuni. Znamo da FETO nije samo FETO, da PKK nije samo PKK, da ISIS nije samo ISIS, ali i da druge terorističke organizacije nisu samo ono oku vidljivo. Isto tako, vrlo dobro znamo ko stoji iza njih. Ali, ono što je stvarnost jeste da dok ne porušimo pijune, ne možemo uništiti topove, laufere, konje, niti možemo ostvariti šah-mat“

Tokom pokušaja vojnog udara prošle godine u Turskoj je poginulo 250, a ranjeno blizu 2.200 ljudi, a most na Bosforu na kojem se danas okupila velika masa ljudi je bio i jedno od mjesta na kojima su pučisti otvorili vatru na građane koji su ustali u odbranu državnog poretka.

Već u prvim trenucima u poslijepodnevnim satima 15. jula prošle godine pučisti su tenkovima blokirali most i kontrolirali ga do jutarnjih sati kada je pokušaj puča ugušen, a većina pučista uhapšena.

Program obilježavanja godišnjice pokušaja puča u Istanbulu se održava uz pojačane mjere sigurnosti u kojima je angažirano 25.000 policajaca, a na terenu su i hiljade medicinskih i drugih službi.