Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gorbačov pozvao Putina i Trumpa da ne prijete jedan drugom

gorbacov_putin_epa_main

Posljednji lider bivšeg Sovjetskog Saveza, Mihail Gorbačov izjavio je kako bi predsjednici Rusije i SAD-a, Vladimir Putin i Donald Trump, trebali krenuti putem dijaloga i dogovora dok još nije kasno, javlja Anadolu Agency (AA).

U jeku intenziviranja tenzija u odnosima između Moskva i Washingtona, Gorbačov je u izjavi za AA savjetovao Putinu i Trumpu da ne paniče i ne prijete jedan drugome.

Gorbačov se prisjetio i odnosa između Sovjetskog Saveza i SAD-a i kazao da su se višedecenijski odnosi između dviju sila do rušenja hladnoratovskih zidova zasnivali isključivo na polemikama i međusobnom optuživanju.

“U diplomaciji je najvažnije da se očuva strpljenje i da se ne odbijaju potezi koji vode ka poboljšanju odnosa. Primjer je slučaj kada je mene bivši američki predsjednik Ronald Reagan na početku gledao s visoka, a ja sam mu rekao da mi on nije i ne može biti učitelj. To je bila odlučna izjava koja nije ojačala drugu stranu”, kazao je Gorbačov.

Bivši prvi Sovjet Gorbačov je kazao da u vrijeme loših bilateralnih odnosa lideri niti jedne strane nemaju luksuz da ne čine iskorake ka rješavanju problema.

Na upit kako su prevaziđeni problemi u saradnji Moskve i Washingtona na kraju hladnog rata, Gorbačov je kazao da su obje strane shvatile da moguće izbijanje nuklearnog rata vodi cijeli svijet u propast i da su u konačnici našli rješenje i zaustavili dalji rast tenzija.

“I u vremenima najtežih političkih kriza, vrata dijaloga moraju biti otvorena”, zaključio je Gorbačov.