Globus

Katastrofa u Parizu

Gori čuvena katedrala Notre Dame, srušio se glavni toranj! (FOTO/VIDEO)

15/04/2019

Vatrogasci su na terenu i daju sve od sebe da se plamenovi što prije ugase

Gori katedrala Notre Dame u Parizu. Veliki dio 850 godina stare katedrale i jedne od ikona Pariza je u plamenu. Buktinja je srušila glavni toranj katedrale, javlja BBC. Srušio se i veliki dio krova, javljaju mediji.

Uzrok požara još nije poznat, ali iz policije se doznaje kako bi uzrok mogao biti povezan s radovima na renovaciji katedrale.

Vatrogasci su na terenu i daju sve od sebe da se plamenovi što prije ugase.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron objavio je kako odgađa planirano obraćanje naciji “zbog stravičnog požara u Notre-Dameu”.

I gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo požar je nazvala stravičnim. Ljude koji se nalaze u blizini događaja pozvala je da se ne približavaju kako bi ostali sigurni.

France 24 prenoiosi izjavu francuskog povjesničara Camillea Pascala koji je kazao kako vatra uništava neprocjenjivu kulturnu baštinu.

“Osamsto godina katedrala pazi na Paris. Sretne i tužne događaje stoljećima su obilježavala zvona Notre-Damea”, rekao je.

“Užasan prizor je gledati veliki požar na katedrali Notre Dame u Parizu. Možda bi najbolje vatru gasiti kanaderima. Treba djelovati brzo”, napisao je na Twitteru američki predsjednik Donald Trump.

Izgradnja ove katedrale započeta je davne 1163. godine, a dovršena 1345. godine. Ovo je najpoznatija gotička katedrala posvećena Djevici Mariji, a njena zvona su obnovljena 2013, godine povodom 850 godina od gradnje čuvene katedrale.

 

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.