Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gormez odbacio navode o “špijunskim aktivnostima” imama

Mehmet Gormez

Predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske Mehmet Gormez odbacio je u današnjoj izjavi novinarima navode o “špijunskim aktivnostima” turskih imama u Njemačkoj, zbog kojih su izvršeni pretresi u njihovim domovima, javlja Anadolu Agency (AA).

Gormez je naglasio da nikada nijednom imamu pri Upravi za vjerske poslove turske islamske zajednice u Njemačkoj (DITIB) nije bila dozvoljena bilo kakva aktivnost mimo obaveza unutar vjerske zajednice. Predsjednik Uprave za vjerske poslove Turske je istakao i kako nikada nije zabilježen niti jedan slučaj u vezi s aktivnostima imama koji bi mogao biti okarakterisan kao ilegalan.

“Prema tome, korištenje vjerskih službenika i vjerskih zajednica u dnevno-političke svrhe je apsolutno neprihvatljivo”, poručio je Gormez koji se danas u Ankari sastao sa stranim novinarima među kojima su bili i brojni predstavnici medija iz Njemačke gdje su na meti racija i bili turski imami.

Podsjećajući da su u pretresima kuća četvorice imama, u okviru istraga koje su pokrenute na temelju potpuno neosnovanih navoda o špijunaži, zaplijenjena i dva računara u vlasništvu dvojice imama, Gormez je kazao kako je najgora moguća lažna optužba za jednog vjerskog službenika upravo to da na bilo koji način zadire u privatnost drugih ljudi. Stoga, kako je rekao Gormez, takvi navodi su neprihvatljivi.

Mehmet Gormez je napomenuo i kako su o neosnovanosti pomenutih navoda odmah po njihovom pojavljivanju obaviješteni i njemački mediji ali i tamošnji zvaničnici.

Napominjući kako je i pored svega toga nastavljena kampanja protiv imama, Gormez je rekao i kako je nerazumljivo da se događaju racije i pretresi dva dana nakon što je vrhovni pravosudni organ u tom smislu, Vijeće za zaštitu Ustava, donio zaključak o nepostojanju špijunskih aktivnosti. Predsjednik Uprave za vjerske poslove je istakao kako je za pomenute navode korišten dopis koji je Uprava uputila svim svojim službenicima izvan Turske, a u kojem je zatraženo da se obrati pažnja na moguće zloupotrebe vjere kako bi se spriječio svaki vid nasilja uoči 9. Evroazijskog islamskog samita.

DITIB već 40 godina pomaže muslimanima u Njemačkoj i cijeloj Evropi u smislu tumačenja vjerskih propisa, a kako je rekao Gormez, sve svoje aktivnosti svi vjerski službenici sprovode u skladu sa međunarodnim pravom, zakonima država u kojima borave i daleko od svake vrste ekstremizma, jačajući pritom socijalni mir i suživot.

“Niti u jednoj džamiji za cijelih 40 godina nije zabilježen nijedan događaj koji bi naštetio sigurnosti društva u cjelini ili kulturi zajedničkog življenja”, rekao je Gormez te neprihvaljivim okarakterisao i “takmičenje u islamofobičnoj mržnji u predizbornim kampanjama u Evropi”.

Gormez je u vezi s rastućom islamofobijom pozvao sve u cijeloj Evropi da budu krajnje oprezni. Podsjetio je i kako su nemili događaji u vezi s racijama usmjerenima ka domovima imama duboko ražalostili ne samo tri miliona muslimana porijeklom iz Turske, nego svih pet miliona muslimana u Njemačkoj.

Predsjednik Uprave za vjerske poslove Turske je istakao i kako je moguće izbjeći takve događaje ukoliko se javnost, mediji i zvaničnici udalje od neosnovanih optužbi i navoda.

Gormez je istakao i kako Uprava za vjerske poslove Turske ne pravi razlike među terorističkim organizacijama i nastoji muslimane zaštiti od terorističkih organizacija kao što su ISIS i FETO.

“Ne može biti razlike među teroristima ili terorističkim organizacijama u smislu ovi su dobri, a ovi drugi loši. Islamska zajednica jednako gleda ne sve terorističke organizacije i nastoji zaštiti muslimane i sve ljude od nasilja i uticaja ISIS-a, čije se metode ne podudaraju sa osnovnim načelima islama. Isto tako muslimane i sve ljude štiti od FETO-a, terorističke organizacije koja zloupotrebom vjerskih osjećaja narušava ustavni poredak i sistem sigurnosti”, rekao je Gormez.

Gormez je poručio i Turcima u Njermačkoj da izbjegnu negativan uticaj u vezi s posljednjim događajima i da racije u kućama turskih imama ne budu razlog kvarenja odnosa sa njihovim susjedima drugih vjera i nacionalnosti.