Gost istukao vlasnika apartmana u Hrvatskoj: Psovao mi je majku bosansku

jakesevic 1
FOTO: Slobodna Dalmacija

Iako je izudaran, liječnički obrađen, iskrvavljen po licu, s ogromnim hematomom na bedru i natečenim gležnjem na nozi, državljanin Austrije Ivo Jakešević (51) dospio je kao okrivljena osoba na Prekršajni sud.

Ondje je zajedno s napadačem Ivicom Herekovićem (32) oslobođen optužbi da su remetili javni red i mir.

Rođeni visokoobrazovani Jajčanin (BiH) s 30 godina rada i života u Austriji, gdje je stekao državljanstvo i gdje na austrijskim fakultetima školuje svoje četvero djece, bio je toliko šokiran ovakvom presudom zadarskog Prekršajnog suda, donesenom 4. avgusta, da je došao u redakciju Slobodne Dalmacije o tome razgovarati. Posebno ga je šokiralo da je, kao napadnut čovjek koji ima ozljede, on uhapšen i okrivljen.

– “Gospodine, vi ste uhapšeni i idete istražnom sucu”, rekao mi je policajac u Prvoj policijskoj postaji u Zadru. Razmjere mojeg šoka ne mogu vam opisati, bio sam krenuo u bolnicu na obradu ozljeda – govori Jakešević za Slobodnu Dalmaciju.

Sve se dogodilo, kako je policija i izvijestila u svojim redovnim dnevnim biltenima, 3. avgusta u Kožinu, gdje austrijski državljanin Jakešević ima apartmane. Radio je nešto bučno brusilicom, što ne poriče, kad mu je prišao gost Ivica Hereković pitajući ga koliko će to trajati jer mu smeta buka. Hereković je dan prije s djevojkom stigao u Kožino i upravo je na terasi unajmljenog apartmana pio kafu, no vlasnik Jakešević ometao ga je bukom brusilice.

Po Jakeševićevim riječima, Hereković mu je opsovao majku bosansku. Po riječima obojice, u dvorište je sišla Herekovićeva djevojka Martina i snimala događaj, rekavši da će sve staviti na Booking.com. Jakešević joj je stavio ruku na kameru, što je, inače vrlo solidno nabildanog Herekovića, potpuno iznerviralo.

Udario je šakom Jakeševića u glavu. Pa onda još u trbuh. Pa po nogama i po donjem dijelu tijela. U strašnom metežu, pred gostima, stigla je policija. Podignute su prekršajne prijave zbog remećenja javnog reda i mira, te su sutradan svi sjeli ispred prekršajne sutkinje Mitre Meštrović.

Hereković je priznao tačno kako je i gdje, te zašto, udario Jakeševića. Svjedoci su sve to ponovili, tačno opisali kako je vlasnik apartmana Jakešević izudaran. Uslijedila su detaljna pitanja sutkinje o tom dvorištu, udaljenosti do ceste i koliko je dvorište zaklonjeno od pogleda.

I upravo na temelju tih parametara donesena je presuda: obojica su oslobođena optužbe da su remetili javni red i mir. Naime, nisu bili na javnome mjestu, pa ih je valjalo osloboditi jer se “navedeni događaj nije reflektirao na javnom mjestu”.

– A moje ozljede? – pitao je austrijski državljanin porijeklom iz Jajca, no ni do danas nije dobio odgovore. Niko nije kriv jer nije udaren na javnom mjestu, rečeno mu je, što on ne može shvatiti.

– Ja polazim od toga da sam izudaran, a ne od javnog ili nejavnog mjesta – kaže Jakešević.

Krajnje šokiran, 51-godišnjak Ivo Jakešević kaže da je nemoguće da napadači prolaze nekažnjeno. Angažirao je advokata.

Iz Slobodne su nazivali Ivicu Herekovića u mjesto Martijanec kod Varaždina, gdje živi, no niko ne odgovarao na pozive. On je ljetovanje s djevojkom, pretpostavljaju, nastavio na nekom drugom mjestu.