Vratio se iz Kine

Gotovi nalazi: Pacijent u osječkoj bolnici nema koronavirus

bolnica-osijek

“Jučer smo radili uzorke krvi i gornjih dišnih puteva”

Gotovi su nalazi pacijenta smještenog u osječkoj bolnici i oni pokazuju kako 26-godišnji muškarac iz Đakova nema koronavirus.

Potvrdila je to direktorica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević prof.dr.sc. Alemka Markotić gostujući u Dnevniku HTV-a.

“Jučer smo radili uzorke krvi i gornjih dišnih puteva. Jedan je test bio blago pozitivan, a drugi takozvani potvrdni test, i jučer i danas, bio je negativan. Željeli smo napraviti i test iz iskašljaja, ali pacijent ne kašlje i dobro se osjeća tako da ne možemo dobiti uzorak”, rekla je prof. Markotić.

KBC Osijek je spreman

“Bolesnik je deseti dan po povratku iz Kine dobio temperaturu jednokratno 38 stupnjeva i postupili smo sukladno pravilima struke. Kolege iz porodične medicine su ga najavile u bolnicu, a mi smo ga primili i izolirali. Bolesnik je dobro, nema temperaturu danas, bez poteškoća. Izoliran je i dalje. Prvi rezultati testiranja, javljaju nam kolege, su negativni. Očekujemo još konačne rezultate. S obzirom na to da je bolesnik dobro, planiramo ga, ako test bude negativan, i otpustiti kući”, izjavila je ranije danas predstojnica Klinike za infektologiju osječkog KBC-a Ljiljana Perić.

Dodala je kako su u stalnom kontaktu s ministrom i s upravom te da je KBC Osijek spreman pratiti daljnji razvoj događaja i zbrinuti sve bolesnike.

Navodi kako se prema pravilima struke, prema svakom pacijentu koji dolazi iz Kine, a koji u razdoblju od dva do deset dana ima bilo kakve poteškoće respiratornih puteva ili temperaturu, mora postupiti na ovakav način.

“Za slučaj da u budućnosti neko eventualno bude respiratorno ugrožen, upućivat ćemo pacijente u zagrebačku Kliniku Fran Mihaljević”, najavila je.

Dodala je kako je moguće da se koronavirus pojavi u našoj populaciji, ali da nema mjesta panici.

“Imamo dovoljno iskustava sa sličnim situacijama iz prošlosti i nadam se da će se dobrim radom epidemioloških službi i dobrim praćenjem svih pacijenata suzbiti eventualno širenje ovoga virusa”, zaključila je dr. Perić.