Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Giorgia Meloni

Govor premijerke Italije: Podržat ćemo otvaranje pristupnih pregovora za BiH

Giorgia meloni
Foto: X

“Ovo je odluka koja, uvjereni smo, može dovesti do daljeg i odlučnog napretka Sarajeva na putu reformi ka Evropskoj uniji”

Italjanska premijerka Giorgia Meloni prilikom govora u italijanskom Senatu posebnu pažnju posvetila je proširenju EU, te pregovaračkom statusu Bosne i Hercegovine.

-U tom kontekstu spremni smo da još jednom podržimo, a u svjetlu preporuke sadržane u relevantnom izvještaju Evropske komisije, otvaranje pristupnih pregovora za Bosnu i Hercegovinu. Ovo je odluka koja, uvjereni smo, može dovesti do daljeg i odlučnog napretka Sarajeva na putu reformi ka Evropskoj uniji. Štaviše, već smo vidjeli kako je davanje statusa zemlje kandidata Bosni i Hercegovini u decembru 2022. godine dovelo do toga da za nešto više od godinu država provede veći broj reformi nego što je urađeno u prethodnih deset godina, kazala je Meloni.

Izdvajanja za odbranu

Meloni se osvrnula i na izdvajanja evropskih zemalja za odbranu.

-Ovdje iskreno mislim, gospodo, da moramo prestati biti licemjeri. Optužbe za pretjerano američko miješanje i kritike na račun ozbiljne nacionalne i evropske odbrambene politike uvijek radoznalo hodaju zajedno, ali ne ostaju zajedno. Ako tražite od nekoga da brine o vašoj sigurnosti, morate uzeti u obzir hipotezu da će taj neko imati veliku riječ kada je riječ o međunarodnoj dinamici, istakla je Meloni.

Naglasila je kako su sigurnost i odbrana usko povezani.

-Sigurnosne i odbrambene potrebe Evropske unije usko su povezane s pitanjem proširenja Evropske unije, ili bolje rečeno, ponovnog ujedinjena Evrope, kako mi to radije definiramo. Kao što znate, Italija je mnogo uložila u ovaj proces, s posebnom pažnjom na Zapadni Balkan. Podržavamo put ka Evropskoj uniji za sve kandidate, kako one na istoku (Moldavija, Ukrajina i Gruzija), tako i one sa Zapadnog Balkana – zaključila je Meloni.