Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grabar- Kitarović o HOS-ovoj spomen ploči u Jasenovcu

kolinda

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u petak je poručila kako je na Vladi i Ministarstvu uprave da odrede “šta i kako dalje” vezano za HOS-ovu spomen ploču u Jasenovcu s ustaškim pozdravom, istaknuvši da se ta ploča ne može tek tako ukloniti ako je zakon ne zabranjuje, a Hrvatska kao pravna država mora poštivati zakone i propise.

“Ukoliko ste pravna država, onda poštujete zakone i propise. Činjenica je da je pozdrav, odnosno sam logor reguliran propisom. To je na Ministarstvu uprave i Vladi da odrede šta i kako dalje. Ne možete samo tako ukloniti ploču ukoliko nju sam zakon ne zabranjuje. Znate moj stav, i što se tiče pozdrava ‘Za dom spremni’, i što se tiče svih totalitarizama kroz koje je Hrvatska prolazila posljednjih godina i držim da je dobra odluka premijera Plenkovića da se osnuje povjerenstvo”, rekla je predsjednica nakon središnjoj svečanosti obilježavanja 25. obljetnice utemeljenja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne odbrane u Velikoj Gorici.

Voljela bi, kaže, da se to povjerenstvo zadrži na povijesnim i stručnim činjenicama, a ne da sve postane široka javna rasprava “u kojoj ćemo se ponovno iscrpljivati oko pitanja prošlosti”.