Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grabar – Kitarović: Želimo da ovaj dio Evrope u budućnosti bude prostorom mira

petrov – tusk – kitarovic – plenkovic

ovodom 25. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, u Saboru je održana svečana sjednica i akademija na kojoj su sudjelovali najviši politički i državni dužnosnici, javlja Anadolu Agency (AA).

Na svečanosti su govorili predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, hrvatski premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Božo Petrov, te predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Govornici su se u svojim obraćanjima prisjetili 15. siječnja/januara 1992. godine kada je Hrvatsku priznalo 12 članica tadašnje Europske zajednice (EZ), nakon čega su uslijedila priznanja brojnih drugih država hrvatskoj samostalnosti.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kazala je kako je taj datum oživotvorenje višestoljetnih hrvatskih nacionalnih nastojanja za vlastitom državom.

Posebno se zahvalila hrvatskim braniteljima koji su Hrvatsku, rekla je, obranili časno u Domovinskom ratu, kao i prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu.

“Hrvatska je čvrsto opredijeljena ustrajno pridonositi tomu da ovaj dio Europe, stoljećima opterećen okupacijama, sukobima i ratovima u budućnosti bude prostorom mira i napretaka. Ta uloga, uz ostalo, pridolazi iz duhovnih vrijednosti svojstvenih kršćanskoj civilizaciji koje smo dio, uvažavajući sve druge duhovne prinose kroz povijest na našem tlu”, kazala je, između ostalog, hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović.

Hrvatski premijer Plenković prisjetio se Domovinskog rata te istaknuo otvorene probleme koji su do danas preostali i pred njegovom Vladom za rješavanje nakon završetka ratnih sukoba, kao što je pitanje nestalih, selektivni progon hrvatskih branitelja, zaštita hrvatske manjine, povrat nacionalnog blaga, pitanje razgraničenja sa susjedima…

Predsjednik Sabora Božo Petrov poručio je kako je 15. januar važan datum za Republiku Hrvatsku, a posebno je istaknuo ulogu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

“Kao predsjednik Hrvatskog sabora trudit ću se da naša djeca budu ponosna na nas kao što smo mi danas ponosni na stvoritelje Hrvatske, da kada se okrenu 25 godina unazad vide razvijeniju Hrvatsku iz koje neće odlaziti jer će u svojoj državi imati uvjete za sretan i dostojanstven život”, poručio je, između ostaloga, Petrov.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, po nacionalnosti Poljak, nazočnima u Saboru se obratio na hrvatskom jeziku.

Tusk je istaknuo kako je Hrvatska u 25 godina učinila puno na jačanju međunarodnih demokratskih standarda i izgradnji moderne države te kako Europa u cijeni hrvatsku političku zrelost i dosljednost.

“Zahvaljujući vašim naporima raste ugled cijele regije, a pomirenje zavađenih naroda koje je bilo teško, postaje stvarnost”, istaknuo je Tusk.

Na svečanu sjednicu i akademiju pristigli su i ministri Vlade, bivši predsjednici, bivši predsjednici Hrvatskog sabora, predstavnici diplomatskog zbora, vjerskih zajednica, sudbene vlasti, akademske zajednice, sindikata, udruga te ostali ugledni predstavnici javnog i političkog života.