Građani iz zemalja bivše SFRJ obilježili 38. godinu od Titove smrti

kuca cvijeca

Mnogobrojni građani iz bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije odali su danas u Kući cvijeća u Beogradu počast nekadašnjem doživotnom predsjedniku SFRJ Josipu Brozu Titu, na 38. godišnjicu od njegove smrti, javlja Anadolu agency (AA).

Građani, ali i organizovani autobusi iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske, krenuli su da pristižu od ranih jutarnjih časova, pa su se tako mogle vidjeti zastave nekadašnje SFRJ, ali i buketi cvijeća za Titov grob u Kući cvijeća.

Ispred Muzeja historije Jugoslavije su i bedževi sa Titovim, ali i likom njegove supruge Jovanke, kao i magneti. Kuću cvijeća obišli su i stranci, kao i srednjoškolci, mada su većinski dio, ipak, stariji ljudi sa prostora bivše SFRJ.

Trifun Dukovski (76) iz Skoplja dolazi svake godine 4. maja, jer poštuje “ličnost druga Tita”.

“Zbog toga što je zaslužio po čitavom svijetu i dao veliki doprinos za masovnost i oslobođenje mnogih zemalja iz tog vremena. Dok sam živ nastaviću ovde da dolazim”, naveo je on.

Kako je rekao, svakog 4. maja u Kuću cvijeća dolazi sa sinom i dvije unuke.

Među onima koji su došli da obilježe 38. godina od Titove smrti je i Nenad Bjeloš (61) iz Pančeva, koji nosi majicu sa Titovim likom i zastavu na kojoj piše “YU Pokret – Tito”.

“U mladosti sam dolazio. Inače sam učesnik omladinskih radnih akcija, dok sam bio brigadir i akcijaš vodio sam brigade na Titov grob”, objasnio je.

Prema njegovim riječima, Tito je zaslužio da mu se i poslije 38 godina odaje pošta, onako kako sadašnje vlasti to nikada neće zaslužiti.

“Dao nam je entuzijazam, dao nam je znanje, dao nam je radna mjesta, dao nam je sve moguće, zdravstvo, obrazovanje, školstvo, sve”, dodao je Bjeloš.

Sa titovkom – kapom sa zvjezdama petokrakama, kao i zastavom SFRJ, iz Berlina je došla i Nena Badalin (57), porijeklom iz Hrvatske, kako bi se “poklonila drugu Titu”.

“Želim da se zna da nas ima Jugovića sve više, da dolazimo iz cijelog sveta”, navela je ona.

Ona je rekla da Titov kult živi sve više i više, pogotovo “kada vidimo u kakvim državama živimo, gdje je narod gladan i siromašan”, misleći na sve države bivše Jugoslavije.

U Knjigu sjećanja ispred Kuće cvijeća upisali su se mnogi danas, a među njima je i koja je napisala da joj fali što više nema takvog državnika kao što je bio on.

Doživotni predsjednik SFRJ i predsednik Saveza komunista umro je na današnji dan prije 38 godina u 15.05 časova. Građanima je tu vest, sa suzama u očima saopštio RTV spiker Miodrag Zdravković, a program je prije njegovog obraćanja emitovao crno pola minuta.

Tito je sahranjen četiri dana kasnije, a sahrani je prisustvovalo više od 200 državnika iz cijelog svijeta.

Kuća cvijeća na Dedinju u Beogradu je posljednjih godina pretvorena u Muzej historije Jugoslavije, a od Titove smrti 1980. godine, njegov grob je posjetilo oko 20 miliona ljudi.