Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ekvador

Građani izašli na ulice, vlasti najavile smanjenje cijena goriva

ekvador – protesti – DPA – PIXSELL

Demonstranti su blokirali ključne ceste i organizovali masovne skupove tražeći mjere po pitanju cijena goriva i hrane. Neki od tih skupova su postali nasilni

Predsjednik Ekvadora Guillermo Lasso obećao je sniziti cijene goriva u zemlji nakon nekoliko sedmica razornih masovnih protesta zbog troškova života.

Demonstranti su blokirali ključne ceste i organizovali masovne skupove tražeći mjere po pitanju cijena goriva i hrane. Neki od tih skupova su postali nasilni.

Kao odgovor, Guillermo Lasso obećao je da će smanjiti cijene benzina i dizela za 10 centi po galonu. Međutim, to je tek trećina koliko su demonstranti tražili.

Od 2020. godine cijena dizela gotovo se udvostručila, a cijene benzina dramatično su porasle u zemlji koja proizvodi naftu, prenosi BBC.

Predsjednik Lasso je također rekao da će se, uprkos njegovom potezu na snižavanje cijena goriva, svi nasilni demonstranti suočiti s posljedicama za svoje postupke.

Taj potez uslijedio je nakon početnog sastanka između vlade i Konfederacije autohtonih nacionalnosti Ekvadora (Conaie), koja je započela demonstracije.

Dogovor nije postignut, ali su se dvije strane složile započeti dijalog nakon što je vanredno stanje ukinuto na zahtjev Conaiea, više od sedam dana nakon što ga je predsjednik Lasso uveo.

Ministarstvo energetike u nedjelju je izdalo saopćenje u kojem upozorava da bi proizvodnja nafte, ključni izvoz na koji se oslanja privreda ove zemlje, mogla zaustaviti u roku od 48 sati ako se demonstracije i blokade cesta nastave ove sedmice.

Proizvodnja je bila na “kritičnoj” tački, navodi se, i mogla bi stati zbog “vandalizma, preuzimanja bunara i zatvaranja cesta”.

Ekvador je bio teško pogođen pandemijom koronavirusa i ekonomija zemlje se još uvijek oporavlja.