Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

francuska

Građani Pariza i za Božić protestovali zbog mjera protiv koronavirusa

20211226_2_51470743_71969848_Web (1)

Na poziv “žutih prsluka”, stotine aktivista okupljenih na aveniji Voltaire, marširali su do trga Saint-Pierre po kišnom vremenu

Demonstracije koje se održavaju u Francuskoj svake subote mjesecima protiv vladinih mjera koje uvodi u cilju suzbijanja širenja kornavirusa, nastavljene su i na Božić, javlja Anadolu Agency (AA).

Na poziv “žutih prsluka”, stotine aktivista okupljenih na aveniji Voltaire, marširali su do trga Saint-Pierre po kišnom vremenu.

Tokom demonstracija mnogi “žuti prsluci” nosili su kape Djeda Mraza.

Demonstranti su često uzvikivali parole poput “Ovdje smo za dostojanstvo radnika i za bolji svijet, čak i ako Macron to ne želi”, “Macron i njegova policija se bore protiv nas, ali smo odlučni da spasimo zemlju”.

Abdelkader Dahmani, koji već 60 godina živi u Francuskoj, rekao je da već tri godine skoro svake subote učestvuje u protestima sa “žutim prslucima”.

Naveo je da protestuju zbog obaveze vakcinacije.

Dahmani je opisao kao “skandalozno” to što testovi na COVID-19, koji su obavezni za važenje zdravstvene dozvole potrebne za rad u određenim sektorima, nisu pokriveni zdravstvenim osiguranjem, a rok važenja ovih testova je smanjen sa 72 sata na 24 sata.

Navodeći da test košta 25 eura, Dahmani je rekao: “Izračunajte mjesečnu cijenu ovoga. Naša plata ide za testove na COVID-19 koji su obavezni za zdravstvenu licencu”.

Praksa izdavanja zdravstvenih dozvola u Francuskoj stupila je na snagu 9. augusta.

U okviru vladinih mjera za borbu protiv COVID-19, obaveza vakcinacije uvedena je i za staračke domove, bolničke radnike i vatrogasce.