Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ekrem imamoglu

Gradonačelnik Istanbula osuđen na zatvor, trebao je biti Erdoganov protukandidat

ekrem-imamoglu

Imamoglu, koji je član opozicione Republikanske narodne stranke (CHP), je osuđen zbog govora nakon lokalnih izbora 2019. u Istanbulu kada je nazvao “budalama” one koji su poništili izbore

Turski sud je danas osudio gradonačelnika Istanbula Ekrema Imamoglua na dvije godine zatvora i uveo mu zabranu političkog djelovanja zbog vrijeđanja javnih dužnosnika. Gradonačelnik Imamoglu, istaknuti politički rival i kritičar predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, može uložiti žalbu na presudu.

Presuda je objavljena samo šest mjeseci prije zakazanih predsjedničkih i parlamentarnih izbora, na kojima je Imamoglu trebao predstavljati snažnog protukandidata Erdoganu. Opozicija još uvijek nije izabrala predsjedničkog kandidata kojeg će podržati, prenosi Reuters.

Imamoglu, koji je član opozicione Republikanske narodne stranke (CHP), je osuđen zbog govora nakon lokalnih izbora 2019. u Istanbulu kada je nazvao “budalama” one koji su poništili izbore. Tužitelji su zahtijevali maksimalnu zatvorsku kaznu od četiri godine zatvora. Imamoglu je tijesno pobijedio kandidata iz Erdoganove vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) na lokalnim izborima u martu 2019.

Nakon što su ti rezultati poništeni, lako je pobijedio na ponovljenim izborima. Njegovom pobjedom okončana je 25-godišnja vladavina AKP-a i njegovih prethodnika u najvećem gradu Turske. Smatra se da ishod izbora 2023. ovisi o sposobnosti CHP-a i drugih u opoziciji da udruže snage oko jednog kandidata kako bi se suprotstavili Erdoganu i AKP-u, koji Turskom vladaju već dvije decenije.

Zatvorsku kaznu ili političku zabranu trebali bi potvrditi žalbeni sudovi, što će potencijalno produžiti trajanje slučaja i nakon izbora zakazanih za juni 2023. Kritičari tvrde da turski sudovi donose odluke u skladu s Erdoganovom voljom, ali Vlada negira takve optužbe i insistira na tome da je pravosuđe neovisno.