Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kanada

Gradonačelnik Windsora proglasio 11. juli Danom sjećanja na genocid u Srebrenici

Mayor Dilkens (1)
Drew Dilkens / FOTO: citywindsor.ca

Kanada je počela zvanično priznavati genocid u BiH nakon što je 2010. godine Parlament usvojio Rezoluciju kojom se 11. juli proglašava Danom sjećanja na žrtve genocida

Gradonačelnik kanadskog Winsdora, Drew Dilkens proglasio 11. juli 2022. godine Danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Windsor je prvi grad u svijetu koji je podigao spomenik žrtvama genocida u Srebrenici. U Windsoru je i rođen Brian Masse, član Kanadskog parlamenta i višegodišnji sponzor svih kanadskih događaja iz kulture sjećanja na genocid u Srebrenici, saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada IGK.

Kanada je počela zvanično priznavati genocid u BiH nakon što je 2010. godine Parlament usvojio Rezoluciju kojom se 11. juli proglašava Danom sjećanja na žrtve genocida.

Žrtve genocida u Srebrenici i BiH nisu zaboravljene u Kanadi. Kanadska vlada u kontinuitetu na poseban način ispoljava senzibilitet i pijetet prema žrtvama genocida u BiH. To potvrđuje dvije rezolucije Kanadskog parlamenta o genocidu u Srebrenici, izložbena postavka o genocidu u Srebrenici u Kanadskom muzeju za ljudska prava, jednoj od najuglednijih svjetskih muzejskih ustanova, izučavanje genocida u BiH u kanadskim školama, otkrivanje spomenika žrtvama genocida u Srebrenici u Windsoru, prvom takvom komemorativnom spomen obilježju u sjevernoj Americi, podjeli Cvijeta Srebrenice, simbola genocida, svim članovima Kanadskog parlamenta, peticija Parlamenta Kanade za krivično sankcionisanje negatora genocida u Srebrenici u Kanadi i proglašenje 11. jula Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici u gradovima Hamilton i Windsor.

Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada se zahvalio Brianu Masseu i Drew Dilkensu za kontinuirani kanadski doprinos kulturi sjećanja na genocid u Srebrenici, navodi se u sopćenju.