Gradovi u kojima su mogući novi teroristički napadi

bagdad111

Tri teroristička napada koja su se u Francuskoj, Tunisu i Kuvajtu dogodila u petak ponovno su među ljudima izazvala strah od terorizma.

Prema novom indeksu potencijalne opasnosti od terorističkog napada kojeg je napravila firma koja se bavi procjenama rizika, Bagdad je najopasniji grad na svijetu.

Indeks koji ‘smrtonosne’ gradove rangira prema mogućnosti da budu napadnuti od terorista s obzirom na historiju grada objavio je Telegraph.

Prema tom popisu 64 grada su pod ‘ekstremnim rizikom’ od napada, a većina ih je na Srednjem Istoku i u Aziji te 14 u Africi, a samo tri su u Evropi – Lugansk i Donjeck u Ukrajini su na 46. i 56. mjestu, dok je ruski Grozni na 54. mjestu. Čak sedam gradova s ‘ekstremnim rizikom’ nalazi se u Iraku.

pariz12

Značajan porast opasnosti bilježi se i u francuskom Parizu koji je prošle godine bio na 201. mjestu, no nakon napada na Charlie Hebdo ‘skočio’ je na 97. mjesto.

Britanski grad u kojem je najveći rizik od terorističkog napada je Belfast, a njega slijede Bristol, Cardiff, Manchester i London.

Gradovi su rangirani s obzirom na intenzitet i učestalost napada od veljače prošle godine, a u obzir je uzet i broj i snaga napada u posljednjih pet godina.
Ovo je prvih 12 gradova s ‘ekstremnim rizikom’ od terorističkog napada:

1. Bagdad, Irak
2. Kabul, Afganistan
3. Mogadishu, Somalia
4. Abuja, Nigeria
5. Sana'a, Jemen
6. Beirut, Lebanon
7. Damascus, Sirija
8. Jeruzalem, Izrael
9. Islamabad, Pakistan
10. Kairo, Egipat
11. Tripoli, Libija
12. Nairobi, Kenija