Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

stigao i odgovor

Gradske vlasti Moskve preimenovale trg pred britanskom ambasadom

moskva (1)
FOTO: mosday.ru

Ukrajina i zapadne zemlje tvrde da je to neutemeljeno opravdanje za agresivni rat. Samo Rusija i njena saveznica Sirija priznale su dvije republike

Gradske vlasti Moskve promjenile su ulični znak pred britanskom ambasadom u petak novim nazivom “Trg Narodne Republike Lugansk” u čast otcijepljene ukrajinske teritorije pod kontrolom ruskih snaga.

Rusija je priznala samoproklamovane narodne republike Donjeck i Lugansk kao nezavisne teritorije kratko prije nego što je poslala vojsku na da napadne Ukrajinu 24. februara, navodeći kako je bila prinuđena da brani stanovnike ruskog govornog područja od ukrajinskog progona.

Ukrajina i zapadne zemlje tvrde da je to neutemeljeno opravdanje za agresivni rat. Samo Rusija i njena saveznica Sirija priznale su dvije republike.

Britanska ambasada, koja nije promijenila adresu na svom websiteu, saopćila je u petak da će nastaviti koristiti dosadašnju adresu “Smolenskaja Naberežnjaja 10”.

– Britanska vlada, poput kompletne međunarodne zajednice, ne priznaje takozvane narodne republike Lugansk i Donjeck – navodi ambasada u saopćenju uoči promjene naziva.

– Preimenovanje ulica je odgovornost lokalnih vlasti, ali ovo, naravno, ni na koji način neće uticati na poziciju britanske vlade prema ruskoj nelegalnoj invaziji na Ukrajinu”, prenosi Reuters.