Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grahovac: Građani država bivše Jugoslavije su svjesni šta je donio rat

grahovac1
Foto: I. Kralj

Snaga građanske osviještenosti uskoro će biti balkanska snaga protiv rata, poručio je general avijacije u penziji, kolumnista nezavisnog dnevnika Vijesti iz Podgorice i analitičar geopolitičkih procesa Blagoje Grahovac.

On je kao uvodničar na nedjeljnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca ”Krug 99” kazao da je počela izgradnja mira te da su zbog toga nervozni oni koji u ratnim vremenima znaju da profitiraju i da zato izlaze s ratnim porukama.

– Ubjeđujem one koji ‘podgrijavaju’ ratnu retoriku, džaba vam je. Imamo sigurnost ovog puta, građani država bivše Jugoslavije su svjesni šta je donio rat, koliko je razvalio prijateljstvo i ljubav i kakve je posljedice ostavio – naglasio je Grahovac.

To su, istakao je, uradili razbijači Jugoslavije, ali smatra da takvih u vlasti još ima. To su oni koji imaju moć, novca i vlasti, ali više ne mogu širiti svoje ideje kao što je moglo nekada.

– Malo koji prostor na planeti obiluje s toliko ljubavi i prijateljstva i s toliko bezobrazluka kao što je naš prostor. Upravo su te determinante pogodne da se proizvede burno ili dobro ili zlo – zaključio je Grahovac.

Predsjednik Asocijacije ”Krug 99” Adil Kulenović je kazao da mir i stabilnost u BiH zavise od njenih građana, ali u velikoj mjeri i od realnih geopolitika koje se realiziraju na ovim prostorima.

– BiH je jedna od ključnih tačaka stabilnosti u cijelom regionu – istakao je Kulenović.

Članove Asocijacije ”Krug 99” ove nedjelje okupila je tema ”Geopolitika i regija zapadnog Balkana u novom dobu”.