Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ruski potvrdili ranjavanje Rogozina

Granate doletjele 10 minuta nakon što je na slavlje stigao premijer samozvane DNR

screen

Kako javljaju moskovske RIA Novosti, Rogozin je u kičmu pogodio fragment granate

Prethodne noći Oružane snage Ukrajine gađale su restoran Šeš – Beš u Donjecku u kojem je bivši čelnik ruskog Roskosmosa Dmitrij Rogozin slavio svoj 59. rođendan. Prema preliminarnim podacima, dvije osobe su poginule, a pet ih je ozlijeđeno, uključujući bivšeg dužnosnika i predsjednika vlade samozvane “DNR” Vitalija Hocenka. Prema napisima ruskih medija, Rogozin je hospitaliziran, a liječnici su rekli da se geler koji mu je upao u kičmu ne može izvaditi!

U restoranu koji nije granatiran posljednjih osam godina od kada su Rusi okupirali Donjeck, bio je i zastupnik ruske Državne dume Aleksej Žuravljev. Žuravljev je na Telegram kanalu napisao da se navodno radi o projektilu 155 milimetara i da je najvjerovatnije ispaljen iz samohodne haubice Caesar.

Žuravljev je napisao da je “doslovno 10 minuta prije eksplozije” premijer samozvane DNR Vitalij Hocenko stigao je na proslavu, pa je “moguće da je to bio svojevrsni signal za artiljeriju Oružanih snaga Ukrajine”. Rogozin je nakon ranjavanja u izjavi za “RT” rekao je da je Hocenko vjerovatno bio meta granatiranja. Prema ruskoj Gazeti Hočenko je lakše ranjen.

Kako javljaju moskovske RIA Novosti, Rogozin je u kičmu pogodio fragment granate.

“Liječnici pružaju potrebnu pomoć Rogozinu i stručnjacima iz grupe vojnih savjetnika koji su se zajedno s njim našli pod vatrom u Donjecku. Dmitrij Rogozin svoje stanje ocjenjuje kao zadovoljavajuće. Prema zaključku liječnika, fragment mine koji je ušao u kralježnicu ne može se ukloniti”, rekao je pomoćnik bivšeg čelnika Roskosmosa.

“Ozlijeđen. Geler je ušao u desnu lopaticu, zabio se u pršljen. Bilo je 6-7 projektila, jedan nije eksplodirao. I moji borci su ranjeni, jedan je u komi, jedan je preminuo”, prenio je riječi Rogozina na svom Telegram kanalu ruski vojni dopisnik iz okupiranih dijelova Ukrajine Aleksandar Kots.

Smijenjen u julu

Rogozin je sredinom jula smijenjen s pozicije šefa ruske svemirske agencije. Ruski predsjednik Vladimir Putin je umjesto njega na čelno mjesto Roskosmosa postavio je Jurija Borisova, bivšeg potpredsjednika vlade i zamjenika ministra odbrane.

Glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov je nakon imenovanja novog šefa agencije rekao agenciji TASS da će Rogozin biti imenovan na novu poziciju “kad za to dođe vrijeme”. Peskov nije dao nikakve dodatne informacije o Rogozinovoj smjeni, ali je naglasio da Rogozin ne odlazi iz Roskosmosa jer je Kremlj nezadovoljan njegovim radom.

Nada se slobodi prijatelja-zločinaca

Prije nego je smijenjen, u jednoj izjavi u junu, kazao je da se nada da će osuđeni ratni zločinci Radovan Karadžić i Ratko Mladić biti oslobođeni.

“Dva heroja bratskog srpskog naroda i dva moja prijatelja. Od 1994. do 1996. godine često smo se sastajali. Jednom ću vam ispričati o tome detaljno”, napisao je Rogozin na Twitteru.

“Nadam se da će biti izvučeni iz haških tamnica, gdje već dugi niz godina pokušavaju da ih osude za tuđe zločine, koje su inspirisali SAD i njihovi pomagači. Srbi u Bosni i srpski narod u cjelini ostaju vjerni tradiciji našeg višestoljetnog prijateljstva. Nadam se da će Crnogorci zbaciti izdajnike sa vlasti i vratiti se našoj porodici. Samo sloga Srbina spašava”, dodao je.