otvoren rat

Grčka ljevica na rubu kolapsa

Foto: Pixsell

Bivši premijer i lider Syrize Alexis Tsipras podnio je ostavku prošlog jula nakon teškog poraza od Nove demokratije

Glavna grčka opoziciona ljevičarska stranka Siriza na rubu je kolapsa jer su se unutrašnji izbori za zamjenu bivšeg premijera Alexisa Tsiprasa u vodstvu stranke pretvorili u otrovan “građanski rat” bez presedana, prenosi Euractiv.

Evropska ljevica ne isključuje scenario stranačkog raskola, dok je europarlamentarac Stelios Kouloglou rekao za Euractiv da se “Tsiprasovo čudo dogodilo jednom”, što znači da se Tsiprasov uspjeh vodeći malu ljevičarsku stranku na vlast neće lako ponoviti.

Drugi krug izbora u Sirizi održat će se 24. septembra usred onoga što grčki mediji opisuju kao eskalirajući “građanski rat” između dvojice kandidata: Stefanosa Kasselakisa i Efija Achtsiogloua.

U prvom krugu, Kasselakis je bio prvi sa 45 posto, a slijedio ga je Achtsioglou, koji je dobio 36,2 posto glasova.

Ubrzo nakon prvog kruga prošle nedjelje, u javnosti su isukani noževi sramnim verbalnim napadima.

Napadi su eskalirali do te mjere da su intervenirali generalni sekretari – Rania Svigou i George Vasiliadis – koji su pozvali kandidate da se vrate civiliziranoj debati daleko od lažnih vijesti i uvreda, podsjećajući ih istovremeno da je „neprijatelj“ vladajuća konzervativna Nova demokratija.

Bivši premijer i lider Syrize Alexis Tsipras podnio je ostavku prošlog jula nakon teškog poraza od Nove demokratije.

Od tada, Syriza se bori da stane na noge i izabere novog predsjednika usred rastućih tenzija oko ideološke orijentacije stranke, koja djeluje u sklopu Evropske ljevice.