Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grčka na nogama, protesti protiv pregovora s Makedonijom (VIDEO)

grcka protesti

U preko 20 grčkih gradova održani su protesti protiv pregovora koji se trenutno vode oko imena između te zemlje i Makedonije, javlja Anadolu Agency (AA).

Najveći protesti su održani u gradu Pella na sjeveru Grčke, za koji se vjeruje da je mjesto rođenja Aleksandra Velikog.

Demonstranti u tom gradu su, noseći državne zastave Grčke, uzvikivali slogane kao što je “Makedonija je Grčka”.

Slični protesti su održani i u drugim gradovima na sjeveru zemlje.

Pregovori između grčke i makedonske vlade intenzivirani su tokom posljednjih mjesec dana, zbog čega su porasla očekivanja da bi konačno moglo biti postignuto adekvatno rješenje.

Grčki ministar vanjskih poslova Nikos Kotzias je nedavno izjavio da se vode pregovori o imenima “Sjeverna Makedonija”, “Gornja Makedonija” i “Nova Makedonija”.

Specijalni predstavnik Ujedinjenih nacija (UN) Matthew Nimetz, koji je zadužen za rješavanje spora u vezi s imenom između Makedonije i Grčke, izjavio je da su obje strane veoma posvećene u cilju postizanja rješenja.

Grčka smatra da je naziv “Makedonija” dio njezinog kulturnog naslijeđa i podsjeća da je to, također, naziv grčke pokrajine koja je bila centar drevnog carstva Aleksandra Makedonskog.

Spor je ostao neriješen od sticanja nezavisnosti bivše jugoslovenske republike 1991. godine.

Zbog grčkog protivljenja, Makedonija je primljena u Ujedinjene nacije (UN) pod nazivom “Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija” (FYROM).

Rješenje spora je potrebno kako bi se Makedonija mogla pridružiti NATO-u ili Europskoj uniji (EU) jer je Grčka ranije zaprijetila da će uložiti veto na njezino članstvo zbog spora oko imena.