Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

velika evakuacija

Grčkom hara široki front šumskih požara, ima poginulih

Grčka požar
Foto: Screenshot/Twitter

Kasno u ponedjeljak naređena je evakuacija bolnice u Aleksandropolisu, lučkom gradu na sjeveroistoku Grčke u oblasti gdje požari bjesne već četvrti dan

Grčka se u utorak bori sa rastućim frontom požara u kojem su poginule dvije osobe i koji je izazvao široku evakuaciju u drugom smrtonosnom talasu požara u mjesec dana, javlja AFP.

Požari su bez kontrole gorjeli u sjeveroistočnoj Grčkoj, otocima Evia i Kythnos i regionu Beotije sjeverno od Atine, usred opasne mješavine olujnih vjetrova i temperatura do 41 stepen Celzijusa.

-Postoji devet aktivnih frontova… situacija je slična kao u julu – rekla je glasnogovornica vatrogasne službe za AFP, misleći na talas koji je ostavio pet mrtvih.

Kasno u ponedjeljak naređena je evakuacija bolnice u Aleksandropolisu, lučkom gradu na sjeveroistoku Grčke u oblasti gdje požari bjesne već četvrti dan.

Evakuacija na trajekt

Obalska straža je saopćila da je premjestila 65 pacijenata na trajekt koji je čekao u gradskoj luci.

Na ostrvu Evija, u blizini glavnog grada, zvaničnici su kasno u ponedjeljak evakuisali industrijski grad Nea Artaki, gde je požar oštetio farme peradi i svinja.

Plamen je također prijetio nacionalnom parku Dadia, gdje je u ponedjeljak kasno pronađeno tijelo muškarca za kojeg se vjeruje da je migrant bez dokumenata.

Jedan stariji pastir je takođe pronađen mrtav u regionu Beotije ranije u ponedeljak.