hrvatski ministar

Grlić Radman: Spominjanje Daytona podrazumijeva i konstitutivnost

Zagreb: Ministar Grlić Radman govorio o provokaciji u Kninu
29.01.2021., Zagreb - Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlic Radman na konferenciji za medije govorio je o provokaciji u Kninu. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

“Spominjanje Daytonskog mirovnog sporazuma podrazumijeva i konstitutivnost. Ono što proizlazi iz toga su obveze reformi, promjene izbornog zakona. Reforma je važna zbog uklanjanja svih oblika diskriminacije”, kazao je Grlić Radman

U povodu zaključaka Vijeća Europske unije (EU) o Bosni i Hercegovini ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman u četvrtak je izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića o zaključcima Vijeća ocijenio pogrešnima.

Kazao je kako Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova (MVEP) najodlučnije odbacuje zlonamjernu, pa i za hrvatske interese štetnu insinuaciju da je Hrvatska poduprla navodno tekst koji ne jamči prava Hrvata u BiH kao konstitutivnog naroda, javljaju hrvatski mediji.

“Spominjanje Daytonskog mirovnog sporazuma podrazumijeva i konstitutivnost. Ono što proizlazi iz toga su obveze reformi, promjene izbornog zakona. Reforma je važna zbog uklanjanja svih oblika diskriminacije”, kazao je Grlić Radman.

Milanović je u srijedu u pismu hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću izrazio svoje nezadovoljstvo i protivljenje usvojenim zaključcima Vijeća EU-a jer se njima ne jamče prava Hrvata u BiH kao konstitutivnog naroda, ali Grlić Radman objašnjava da “spominjanje Daytonskog sporazuma (u tekstu) podrazumijeva konstitutivnost naroda u BiH”.

Hrvatski ministar je rekao da je poruka Vijeća EU-a jasna, a to je eliminirati sve oblike nejednakosti i diskriminacije u izbornom procesu i provesti odluke Ustavnog suda BiH, kao i presudu Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci.