Globus

Gruevski dobio politički azil u Mađarskoj

20/11/2018

Gruevski je napustio Makedoniju 11. novembra pod još nerazjašnjenim okolnostima i prešao u Albaniju, odakle je preko Crne Gore i Srbije, stigao u Mađarsku

Nekadašnji makedonski premijer Nikola Gruevski, kojega vlasti u Skoplju traže zbog odsluženja dvogodišnje kazne zatvora, potvrdio je u utorak da je dobio politički azil u Mađarskoj, svega nekoliko sati nakon što je Skoplje od vlade u Budimpešti zatražilo njegovo izručenje.

“Danas je Republika Mađarska, članica EU i NATO, odgovorila pozitivno na moj prethodno podneseni zahtjev za dobijanje političkog azila zbog političkog progona u Republici Makedoniji”, napisao je Gruevski na Facebook-u i dodao kako je zahtjev podnio “zbog političkog progona nove vlade predvođene SDSM-om”.

Makedonija je, ranije u utorak, zatražila ekstradiciju Gruevskog, kako bi odslužio dvogodišnju kaznu na koju je osuđen zbog zloupotrebe službenog položaja prilikom nabavke “mercedesa”, vrijednog 600.000 eura.

Gruevski je napustio Makedoniju 11. novembra pod još nerazjašnjenim okolnostima i prešao u Albaniju, odakle je preko Crne Gore i Srbije, stigao u Mađarsku.

Makedonske vlasti su potjernicu za Gruevskim raspisale 13. novembra, dok se on već nalazio u Mađarskoj.

Gruevski je naveo da vlada u Skoplju “želi da mu oduzme slobodu koristeći nedemokratske metode i zloupotrebljavajući pravosudni sistem Makedonije”.

“Sud i tužiteljstvo su se pretvorili u instrument za političku ucjenu i obračun s političkim neistomišljenicima, kao i za skrivanje nerada vlade”, napisao je Gruevski, javlja RTS.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.