Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gruevski: Politička kriza u Makedoniji je riješena

Nikola_Gruevski

Prijevremeni parlamentarni izbori u Makedoniji održat će se 24. aprila 2016. godine, 100 dana prije redovnih izbora. VMRO-DPMNE će imenovati privremenog premijera, koji će biti sustavno rješenje za sve sljedeće izbore. SDSM se vraća u Parlament 1. septembra, te će imenovati privremenog ministra unutarnjih poslova, uz izbor novog državnog tužitelja, javlja Makedonska informativna agencija (MIA).

Premijer Nikola Gruevski predstavio je u srijedu rano ujutro sporazum postignut nakon cjelodnevnog sastanka stranačkih lidera uz posredovanje povjerenika za proširenje EU Johannesa Hahna, rekavši da je politička kriza u Makedoniji riješena, te izrazivši zadovoljstvo ishodom.

-Politička kriza u Makedoniji je riješena, evropske perspektive Makedonije ostaju otvorene, a privreda će i dalje rasti, što znači nova radna mjesta i investicije – kazao je Gruevski, zahvalivši se svima koji su pomogli u procesu, prije svega EU, SAD-u, trojici članova Evropskog parlamenta, a posebno povjereniku Hahnu.

Prema ugovoru, Vlada će podnijeti ostavku 100 dana prije parlamentarnih izbora, i to je sistemsko rješenje za sve naknadne izbore. U trenutnoj situaciji, VMRO-DPMNE će imenovati privremenog premijera za period od 15. januara do izbora zakazanih za 24. aprila 2016. godine.

-Kako bi se spriječilo bilo kakvo problematiziranje rezultata izbora složili smo se da SDSM, u dogovoru s VMRO-DPMNE i DUI, imenuje tehničkog ministra unutarnjih poslova od 20. oktobra. Znači, osobu koja ni na koji način nije povezana s bilo kojom političkom strankom – naglasio je Gruevski.

SDSM će imenovati ministra rada i socijalne politike, dok će VMRO-DPMNE nominirati zastupnike u oba ministarstva s pravom na uvid i veta na sva pitanja vezana za izbore. SDSM će nominirati takve zamjenik ministra u Ministarstvu financija, Ministarstvu poljoprivrede i Ministarstvu informacijskog društva i administracije. Svi ostali ministri VMRO-DPMNE će ostati u Vladi do dana izbora.

-Zbog povećanja povjerenja u visoko politiziranoj atmosferi, složili smo se da novi državni tužilac koji će biti izabran do 15. septembra uz dogovor sve četiri političke stranke, provede istragu oko prisluškivanja komunikacija – dodao je Gruevski.