Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Guardian: Litvanija u strahu od ruske invazije

03/04/2017

Rusija pokušava kreirati lažnu historiju koja negira pravo baltičkih država na postojanje, uz uznemirujuće paralele sa opravdanjima korištenim za aneksiju Krima u martu 2014. godine, kazali su visoki litvanski zvaničnici, prenosi Guardian.

Litvanski ministar odbrane i zvaničnici iz odjela za stratešku komunikaciju litvanske vojske za Guardian su izjavili da vrlo ozbiljno shvaćaju prijetnju kampanje dezinformiranja u režiji Moskve, čiji je cilj destabilizacija regiona.

– Rusija je prijetnja. Oni tvrde da naš glavni grad Vilnius ne treba pripadati Litvaniji zato što je između dva svjetska rata bio okupiran od strane Poljske. To je historijska činjenica, naravno, ali Rusija je koristi kao opravdanje. Ponekad dezinformacije su plasirane putem državne novinske agencije Sputnik, ponekad putem njihove televizije, ali najčešće od strane političara Dume – kazao je ministar odbrane Raimundas Karoblis.

– Sada postoje navodi da Klaipėda (treći najveći grad u Litvaniji) nikada nije pripadala Litvaniji; da je ona Staljinov poklon nakon Drugog svjetskog rata. Postoje stvarne paralele sa aneksijom Krima. Pričamo o opasnosti po teritorijalni integritet Litvanije – rekao je Karoblis.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.