Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sjever indije

Gusta magla i talas hladnoće uzrokovali potpuni haos: Produžen raspust, otkazani letovi…

indija ss

Gusta magla odgodila je više od stotinu letova i desetine vozova, što je izazvalo haos na aerodromima i željezničkim stanicama

Dijelovi sjeverne Indije doživljavaju težak, dugotrajan talas hladnoće koji je izbacio normalan život iz kolosijeka, javlja BBC.

Gusta magla odgodila je više od stotinu letova i desetine vozova, što je izazvalo haos na aerodromima i željezničkim stanicama.

Vlasti glavnog grada Delhija zatražile su od škola da produže zimski raspust i otkazale nastavu. Minimalna temperatura u dijelovima grada u nedjelju je pala na 1,9 Celzijusa, prenosi BBC.

Druge sjeverne države također se bore s hladnim talasom, a temperature su pale na -6 Celzijusa u Kašmiru pod indijskom upravom.

Indijsko meteorološko odjeljenje proglašava hladni talas kada je minimalna temperatura niža od četiri stepena.

Meteorološki odjel moli ljude da “izbjegnu ili ograniče aktivnosti na otvorenom” dok se vremenski uslovi ne poboljšaju. Takođe je upozorio ljude da budu oprezni tokom vožnje kroz gustu maglu.

Očekuje se da će jaka hladnoća izazvati zdravstvene probleme, posebno u Delhiju, koji takođe doživljava ozbiljne nivoe zagađenja tokom zimskih mjeseci.

Ekstremna hladnoća bila je posebno teška za indijsku populaciju beskućnika, koja često spava pored puta i na željezničkim stanicama.

U nedjelju je Delhi imao jedan od najmaglovitijih dana u sezoni do sada, sa gustom maglom koja je prekrila grad nekoliko sati.

Izvještaji kažu da je loša vidljivost dovela do kašnjenja više od stotinu letova na aerodromu u Delhiju, dok je nekoliko letova moralo biti preusmjereno na druga mjesta. Indijske željeznice, koje prevoze oko 23 miliona putnika dnevno, kažu da oko 29 vozova kasni u sjevernoj Indiji.

Magloviti uslovi su nastavljeni i u ponedjeljak, a viđena su vozila koja usporeno voze na putevima. Domaća aviokompanija IndiGo je na Twitteru objavila da je vrijeme letova pomjereno “zbog guste magle i slabe vidljivosti” u Delhiju, te savjetovao putnicima da provjere status leta prije odlaska na aerodrom.

Zvaničnici su rekli da očekuju da će hladni talas početi da jenjava od 10. januara.